Булгаргаз иска рекордно поскъпване на природния газ през април -

...
Булгаргаз иска рекордно поскъпване на природния газ през април -
Коментари Харесай

"Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ през април - с 58%

" Булгаргаз " желае рекордно повишаване на природния газ през април - с 58%. Аргументът е войната в Украйна. В Българска национална телевизия " Денят стартира " ръководителят на асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев разяснява по какъв начин това ще се отрази на топлофикациите у нас. До 31 март сдруженията са предпазени, тъй като има известни обезщетения за високите цени на газа, само че през април, доколкото разбираме, това няма да се случи, изясни той.



Това ще докара до още по-голяма задлъжнялост на сдружения като " Топлофикация София ", акцентира Георгиев. Преходният интервал в годината, през който се стопира отоплението, не избавя нещата, тъй като и силата за горещото водоснабдяване е избрана на цените от юли предходната година, които от 8-9 месеца нямат връзка с действителността.

В прочут смисъл решението е да се продължат обезщетенията. Ако сега би трябвало да се вкарат всички спомагателни разноски, които се стовариха върху топлофикациите в цените на топлинната сила, тези цени естествено ще отидат в космоса. От месеци приказвам за над 50% нарастване, което сега също не е задоволително, съобщи Кремен Георгиев.

От 12-те топлофикации в страната задлъжнели са осемте, които работят с газ. На въпрос дали се води диалог с ръководещите, Георгиев отговори, че ръководещите водят монолог и са декларирали, че все още обезщетения не се плануват.

Увеличението от 58% на " Булгаргаз " е резултат от контракта, подписан с " Газпром ". Не знам по какъв начин е включена във формулата войната в Украйна, по какъв начин се показва в цифри, изясни Георгиев.

Обясни, че има още две седмици до момента в който КЕВР утвърди цената, по тази причина е имало верни изявления от тяхна страна, че показват картина на обстановката сега. Не могат да се създадат тъкмо плановете и би трябвало в придвижване да се поправят, тъй като виждаме, че от предходната година цените на топлофикациите се дефинират съгласно нормативната уредба от планирани данни, предходните години това се случваше задоволително тъкмо, разяснява Кремен Георгиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР