“Булгаргаз“ ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране

...
“Булгаргаз“ ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ предлага по-ниска цена на газа за октомври

“Булгаргаз “ ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ заявление за одобряване на цена за октомври 2023 година в размер на 57,42 лв/MWh /без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС/. Предложената цена за октомври е с 9.36% по-ниска от одобрената за септември.

На 01.10.2023 година в КЕВР ще бъде подадено дефинитивно предложение за цената на природния газ за октомври 2023 година, при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30.09.2023 година 70,20 лв/MWh /без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС/ е прогнозната цена на природния газ за ноември 2023 година, изчислена съгласно котировките на газов хъб TTF към 08.09.2023 година

Следва да се означи, че прогнозите за цената на показател TTF „ месец напред “ за ноември /който е benchmark за цените на газа в Европа/ са за доста покачване по отношение на цената му за октомври. Съгласно последно оповестените данни в Argus European Natural Gas на 8 септември равнищата, на които се търгува природният газ за доставка за ноември, са към 44-44.5 EUR/MWh. Това съставлява покачване от над 30% по отношение на равнищата, на които се търгува природния газ за доставка през октомври. В същото време обаче разликата сред препоръчаната за одобряване от „ Булгаргаз “ ЕАД цена за октомври и прогнозната цена на сдружението за ноември остава на по-ниски равнища.

Финалното предложение за цената на природния газ за ноември 2023 година, ще бъде подадено в КЕВР на 1 ноември.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР