Булгаргаз е на прага на фалит след няколко месеца управление

...
Булгаргаз е на прага на фалит след няколко месеца управление
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ фалира заради посредници

Булгаргаз ” е на прага на банкрут след няколко месеца ръководство на отиващото си държавно управление и решението му за прекъсването на директните доставки посредством “Газпром Експорт ” и включването на медиатори при доставките на газ, разясняват специалисти пред " Труд ".  Не е ясно какъв брой дължи “Булгаргаз ” ЕАД, тъй като шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов отхвърли да даде тази информация даже на парламентарната комисия. Неофициално се разясняват суми от порядъка на 100 млн. лева единствено за Данък добавена стойност просрочени отговорности. И всичко това на фона на подхванатите стъпки от френското държавно управление да одържави енергийния колос EDF.

“Няколко са главните аргументи за съвсем техническия банкрут на сдружението, само че главната е спирането на съветския газ и по-скоро пазаруването му през търговци-посредници, които обикновено оскъпяват цената с 30-40 % и високите борсови цени, на които сдружението търгува. Правителството употребява “Булгаргаз ” политически и резултатите са злополука ”, разясниха от бранша. Енергийни специалисти припомнят и за формалната корупция, при което една избрана компания - търговец на газ, е знаела авансово, че България ще се откаже от съветския газ, купили са потенциал на Ревитуса, Гърция за обработка на полутечен газ и тук към този момент може да приказваме за безусловно безгрижие на новото управление на сдружението да обезпечи единствено потенциали. По думите им държавното сдружение е демонстрирало некадърност да откри газ, в случай, че това са могли да създадат частни компании, които имат 10 пъти по-малко чиновници от “Булгаргаз ”.

Както към този момент стана ясно, във Временната парламентарна комисия бяха получени данни за внезапно утежняване на финансовото положение на публичния снабдител “Булгаргаз ”, считано от месец февруари 2022 година

Влошеното финансово положение на Булгаргаз слага под действителен риск опцията на сдружението да заплаща доставките на азерски газ и обезпечава изискуемата банкова гаранция в огромен размер. Очаквано, неприятните финансови параметри слагат въпросителни по осъществяването на доставките по договорите с клиентите на “Булгаргаз ” както и осъществяване на бъдещи договаряния за доставки на газ.

Специалисти предизвестиха, че служебното държавно управление би трябвало стремително да обърне внимание на финансовото положение на сдружението, тъй като се разясняват и лицензиите на “Булгаргаз ” за търговия с природен газ в България и Гърция, които изискват поддържане на позитивни финансови резултати и непоклатимост.

Осигурените различни доставки от медиатори са на доста по-високи от съветския газ цени. Следва да се означи, че методът по който са определени търговците е непрогледен, с неразбираеми правила и критерии, като единствено стеснен кръг търговци на природен газ са получили покана за оферта. Констатира се доста оскъпяване на газа, което значително усилва тежестта на цените на природния газ за крайните клиенти в интервала след прекъсването на доставките от “Газпром Експорт ”.
Според данни, с които " Труд " разполага към 31 декември 2021 година заемите на Булгаргаз са били 2 603 000 лв., а към 31 март 2022 година - 288 654 000 лв.. В момента сумите са още по-критични, означават импровизирано от министерството на енергетиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР