БулфотоВисш представител на местната власт е упражнил натиск за избор

...
БулфотоВисш представител на местната власт е упражнил натиск за избор
Коментари Харесай

Извънредно! Разкриха корупция в община Варна за 85 милиона лева. Привикаха кмета Портних

Булфото

Висш представител на локалната власт е упражнил напън за избор на реализатор на социална поръчка за 85 милиона лв..

Кметът Портних и двама от заместниците му са извикани на разпит.

От Комисията са открили непозволени дейности от лице с висша обществена служба.

КПКОНПИ дава Община Варна на прокуратурата. В Материалите от инспекцията на социална поръчка в Община Варна от Антикорупционната комисия са разкрили данни за осъществено корупционно закононарушение от лица, заемащи висши обществени длъжности.

Комисията ревизира сигнал по отношение на процедура по желание на реализатор за социална поръчка за закупуване на 60 броя електрически рейсове и 60 бр. зарядни устройства за тях на стойност 85 000 000 лева Поръчката е от 2021 година, а средствата за нея са отпуснати по Оперативна стратегия „ Околна среда “ като безплатна финансова помощ.

На 18 ноември чиновници на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ направиха дейности на място в Община Варна – условие на документи и снемане на пояснения от длъжностни лица в постройката на общината.

Впоследствие в хода на инспекцията бяха снети пояснения от всички членове на комисията по желание на реализатор за закупуването на електрическите коли, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Снети са пояснения и от шефовете на компании, които в хода на процедурата са били отстранени от присъединяване, от изпълнителния шеф на общинското сдружение „ Градски превоз “ ЕАД и от чиновници в същото сдружение.

От КПКОНПИ са открили непозволени дейности от лице, заемащо висша обществена служба, при установяване на състава на екипа за ръководство на плана . Установено е също, че е оказвано влияние на член на комисията по желание на реализатор в интерес на съответна компания. В резултат на това, претендентите не са били обективно оценени и е позволен единствено един от тях.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР