БулфотоОпасно ли е превръщането на България в президентска република?Ето какво

...
БулфотоОпасно ли е превръщането на България в президентска република?Ето какво
Коментари Харесай

Социологът Боряна Димитрова: Президентска власт при слаби партии е опасен сценарий за България

Булфото

Опасно ли е превръщането на България в президентска република?

Ето какво споделя по този въпрос социологът Боряна Димитрова в изявление пред 24 часа: 

" Когато преди месец направих този разбор, концепцията изглеждаше екзотична на мнозина. Сега виждам, че се подема от леви анализатори, от партии и прочие

Моето схващане е, че не става въпрос за нормалните обвинени – борбата премиер-президент и съпътстващите ги опорни точки, а за най-малко три съществени структурни предпоставки, водещи до подобен извод.

Първо, фрагментираните партии на митинга имат потребност от по-силен център на власт. Отдаването в началото на по-церемониални, а последователно – и на по-съществени пълномощия е стъпка в тази посока.

Второ, делегитимирането на политическите партии изключително от институционални позиции, каквато линия беше подета от Радев, е класическият път за преход към увеличени президентски пълномощия.

Политическата история е цялостна с такива образци. И трето, при неналичието на предпочитание или опция на Слави Трифонов да лидира своя политически план, най-логичният ход е да го препозиционира като президентска партия. А доколкото мажоритарността е алфата и омегата на Има Такъв Народ, ще се търси по какъв начин мажоритарно определеният президент да се снабди с повече пълномощия. Президентска власт при слаби партии е рисков за България вид и откровено се надявам да не се случи. "

" Ако приказваме в кратковременен проект, в идващия парламент ГЕРБ съвсем несъмнено ще остане в съпротива. Този интервал, без значение какъв брой ще продължи, е основен за оцеляването му. Лакмусът за това дали една партия е жизнеспособна или не, е сполучливото ѝ прекосяване през съпротива. Ако събере способени и мощни парламентарни гласове, съзвучни с днешните действителности, а не като извадени от нафталина, в случай че покаже дарба за смяна и съумее да бъде коректив на политики, това ще му придаде друг образ и меродавност изключително в среда, в която постоянно ще се образуват ситуативни болшинства.

" Трети парламентарен избор в една година би бил провал за политическите партии и система. Надявам се, че няма да се стигне до това. "

Цялото изявление в 

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР