БулфотоИзненадващо изявление направи Румен Радев.Президентът Румен Радев е готов да

...
БулфотоИзненадващо изявление направи Румен Радев.Президентът Румен Радев е готов да
Коментари Харесай

Радев готов с проект за нова Конституция

Булфото

Изненадващо изказване направи Румен Радев.

Президентът Румен Радев е подготвен да огласи плана си за промени в Конституцията. Той сподели през днешния ден, че на неговия план му „ идва времето “ и разяснява още, че България има потребност от това всеки да може да сезира Конституционния съд и че самостоятелната конституционна тъжба е въведена в множеството страни от Европейския съюз.

„ Сигурен съм, че ще увеличи доверието на българските жители в Конституцията, в демокрацията, в институциите “, сподели президентът, представен от в. Сега. Това обаче е обвързвано с промени в Конституцията.

Радев сподели, че има план за нова Конституция още от лятото на 2020 година Тогава обаче изясни, че чака оставката на държавното управление на Бойко Борисов, която по това време бе желана и от летните митинги.

Радев уточни, че в най-близко време откакто бъдат обнародвани имената на народните представители, той ще свика Народното събрание. „ Вярвам, че партиите ще надмогнат своите разлики в името на общото бъдеще и ще има стабилно болшинство “, сподели Радев, който в неделя ще се яви на балотаж за президентския пост против подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков.

Президентът поздрави „ Продължаваме промяната “ за безапелационния триумф и съобщи, че резултатите носят късмет и вяра. „ Битката за подсилване на държавността не е завършила. Партиите на статуквото неведнъж показваха своя блян да овладеят и президентството – в никакъв случай не са жалили запаси, минимум ще ги жалят през тази седмица “, сподели Радев.

Днес като конституционни съдии се заклеха назначеният от президента Янаки Стоилов и определената от висшите съдии Соня Янкулова. В Конституционен съд от на следващия ден остава свободно едно място, защото Народното събрание не запълни в точния момент своята квота за тазгодишната ротация. На всеки три години изтичат мандатите на четирима от конституционните съдии, в този момент по изключение през ноември изтича мандатът на трима, а през февруари следващата година и на четвъртия. Квота в Конституционен съд имат президентът, Народното събрание и двете висши съдилища.

Предстои на следващия ден новият състав на КС да избере и нов ръководител, защото досегашният – Борис Велчев, е един от съдиите, чийто 9-годишен мандат изтича в този момент. За позицията се спрягат Павлина Панова и Атанас Семов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР