Булфото5,2 милиона българи са преброени до момента.Днес е последният ден

...
Булфото5,2 милиона българи са преброени до момента.Днес е последният ден
Коментари Харесай

Преброиха 5,2 милиона българи, което е 75 % от населението

Булфото

5,2 милиона българи са преброени досега.

Днес е последният ден от визитите на физическите адреси в границите на националното броене. Преброилите се електронно ще могат да изпращат получения от системата код на специфичен имейл, открит от Националния статистически институт.

Към момента са преброени близо пет милиона и двеста хиляди българи, което е малко под 75% от популацията.

Стартът на акцията беше придружен с блокиране на електронното броене поради хакерски офанзиви. Covid-19 пък отказал част от преброителите.

Заради това Национален статистически институт удължи периодите на акцията и откри към 40 преброителни центъра - в тях може да се съобщи разпечатаната и авансово попълнена анкетна карта. Служители оказват помощ и при попълването ѝ на място.

От Национален статистически институт припомниха, че кодовете от електронното броене може да се изпращат и на специфичен мейл. До през вчерашния ден това са създали 2500 души.

Преди дни ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски прикани за интензивност и напомни, че:

„ От качеството на данните зависят и политиките, които ще бъдат основани по-късно и те още веднъж ще се върнат върху самите нас. Би трябвало това нещо да се разбере от цялото население, нашето усещане е, че не е по този начин “.

Преброяването завършва публично в 20:00 часа. Глоби ще има единствено за тези, които нападателно пречат да се извърши преброяването.

Междинни данни Национален статистически институт дава обещание към Коледа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР