Булфото и ФБ Личен архивВ България темата с домашното насилие

...
Булфото и ФБ Личен архивВ България темата с домашното насилие
Коментари Харесай

Срамната тайна на България

Булфото и ФБ Личен списък

В България тематиката с домашното принуждение като че ли се заобикаля от обществото. Рядко жени набират храброст да приказват даже единствено кардинално по тази тематика. За институциите като че ли фамилията е неразрешена територия отвън пълномощията на върховенството на закона, а интервенция от страната идва чак откакто към този момент е късно и има жертви.

Домашното принуждение пораства стремително.

Данните на Асоциация " Анимус " сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили позвънявания, 1280 са за домашно принуждение, информира БТА. Данните на МВР показват още, че за интервала 2019 - 2021 година има увеличение на позвъняванията, като сега те стигат до 90 дневно. Всяка трета жена в България е подложена на принуждение. Общо 15 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като се усилва и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Това сподели Бистра Илиева от Зонта Интернешънъл на конференция, където специалистите показаха акцията " 16 дни на активизъм ". Пресконференцията стартира с едноминутно безмълвие в памет на нещастието, която сполетя нашите съграждани и жителите на Северна Македония.

Насилието, учредено на пола не е неизбежно и е изцяло допустимо да се борим против него като се присъединим към акцията " 16 дни на активизъм ", обявиха от Зонта България, които имат осем клуба в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора. Те показаха своята стратегия и интензивности през интервала на 16-дневката.

Проектът на Зонта България цели да запознае оптимален брой жени и деца с рисковете от потреблението на интернет, както и заплахите от кибернасилие.

Той се показва в навечерието на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените - 25 ноември. Денят е самодейност на Организация на обединените нации за унищожаване на насилието, упражнявано върху жени.

На 25 ноември емблематични здания в България ще бъдат оцветени в оранжево, цветът на активизма.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР