Булфото, архивДавам Гешев на прокурор, той е позор! Това заяви

...
Булфото, архивДавам Гешев на прокурор, той е позор! Това заяви
Коментари Харесай

Рашков иска да даде Гешев на прокурор: Той е позор

Булфото, списък

" Давам Гешев на прокурор, той е срам! " Това съобщи вътрешният министър по време на чуването му в Народното събрание.
Министър Бойко Рашков ще сезира прокурор на несъмнено равнище за изнасянето на СРС от страна основния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно по време на чуването на служебният вътрешен министър в Народното събрание.

По думите му в Наказателния кодекс оповестението на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той посочи, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, импортиран във Висш съдебен съвет, която касае тези дейностите на основния прокурор.

" Подобен случай имаме и във връзка с подслушването на жители. Тези мероприятия са свързани с един обвинен. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от диалог с този човек, с този обвинен на един някогашен народен представител, на един публицист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са публицисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава сходна информация обществено, тъй като визира ползите на тези жители, които нямат безспорна никаква връзка с каквото и да било закононарушение ", акцентира още Бойко Рашков.

Той  заяви, че до момента нито един прокурор не е показал кураж да образува такова произвеждане, макар че Конситуционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да стартира такова наказателно произвеждане.

„ Прокуратурата се поддава на политическо въздействие - неприемливо, макар нейната самостоятелност, обезпечена в Конституцията. Представям си какво ще стане, в случай че прокуратурата бъде изведена от правосъдната власт. Смятам, че сходни ръководители ще я създадат придатък напълно към някоя политическа партия, примерно - ГЕРБ. Налага се политическата власт да постави старания, с цел да сложи правила по отношение на държанието на основния прокурор и представителите на правосъдните органи от Висш съдебен съвет ”. Това съобщи за NOVA вътрешният министър Бойко Рашков малко преди чуването му в Народното събрание.

Янаки Стоилов: Висш съдебен съвет изнесе щита пред Гешев доста напред, с цел да не може никой да повтори това деяние

Той добави, че Висш съдебен съвет би трябвало да преглеждат всеки един сигнал, подаден към тях. „ Припомням, че предходната година, откакто Гешев зае поста основен прокурор, доста сътрудници от разнообразни организации отправяха голям брой сигнали към Висш съдебен съвет, а те не им обърнаха внимание. Те се съдържат в този документ, който през вчерашния ден правосъдният министър внесе във Висш съдебен съвет. Членовете на Съвета обаче взеха решение, че е изминал срокът, за който те важат, и това е съображение да не бъдат обсъждани. Това е парадоксално ”, сподели Рашков.

„ Отзвукът в общественото пространство е неглижиран до степен, че тези изявления са вестникарски и нямат никакво значение. Но в действителност те имат голямо значение за имиджа на правосъдната власт, който в този миг клони към нула. Затова, каквото и мнение да имат членовете на Висш съдебен съвет, коства ми се, че е пристигнало време, в което правосъдната власт би трябвало да реши този проблем изрично. На мен ми се желае това да бъде направено и коренно ”, сподели още Рашков за NOVA.

За Бюрото по отбрана

„ Бюрото е превърнато в орган за обслужване на основния прокурор по сходство на службата ОБО, която обслужваше членовете на Българската комунистическа партия ”, съобщи Рашков.

Какво сподели вътрешният министър от трибуната на Народното събрание

От трибуната на Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че публицисти също са били измежду подслушваните лица.

„ Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше борба и прилепяне на президента, друга цел аз не виждам ”, безапелационен бе Рашков.

По думите му СРС се употребяват единствено и само за наказателното произвеждане и запазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези обстоятелства, са длъжни да не ги разгласяват.

" В съответния случай ние сме изправени пред догадка, в която те са разгласени. Разгласени са обществено сега, в който основният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно - има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на уеб страницата на прокуратурата естествено, е коства ми се, че няма задача и цел да спомага за откриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към запазване на националната сигурност ”, сподели той.

" Подчертавам в правосъдната процедура има случаи на наказание на разположение тъкмо за това закононарушение. Тъй като в нашата Конситуция категорично е посочено, че България е правова страна, би трябвало да си сложим въпроса откакто един човек е наказан за такова закононарушение и в този момент различен е направил също такова закононарушение, следва ли да се образува наказателно произвеждане и против този или не ", сподели още Рашков.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР