Булевардът е един от най-натоварените в София © Цветелина Белутова

...
Булевардът е един от най-натоварените в София © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

"Трейс груп" може да започне реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков" през май

Булевардът е един от най-натоварените в София

© Цветелина Белутова Реконструкцията на столичния бул. " Тодор Каблешков " в частта му от " България " до " Луи Айер " може да стартира в средата на май. Очакванията са още идната седмица да бъде подписан контракт с изпълнителя - " Трейс груп холд ", който още на 18 март е бил класиран преди всичко в търга с препоръчана цена от 10.99 млн. лева без Данък добавена стойност.

Поръчката обаче е без обезпечено финансиране, като се чака то да пристигна от бюджета на Столичната община, като за тази година в финансовата стратегия на кметството за обекта беше заложена скромната сума от 1 млн. лева Въпреки това кметът Фандъкова разгласи във вторник, че разширението е част от вътрешния градски кръг и е значимо за облекчаването на придвижването. Това обаче се акцентира като приоритет от 13 години насам и все не се стигаше до него, макар че бе включвано в редица финансови стратегии за поправки. Миналата седмица стартира и ремонтът на бул. " България " от бул. " Гоце Делчев " до бул. " Тодор Каблешков ". Той коства малко над 2 млн. лева и се чака да завърши след 20-ина дни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С велоалея, само че без дървета

Проектът планува построяването на напълно ново южно платно в близо километровия сектор. По съществуващото и в този момент северно платно е планувано построяването на велоалея и преасфалтиране. Включени са и действия по канализация, отводняване и водоснабдяване, улично осветяване и електроснабдителна мрежа.

По време на разискването на плана в екологичната комисия на Столичната община през февруари обаче стана ясно, че поради реконструкцията ще бъдат отсечени 74 дървета. На тяхно място ще бъдат засадени нови, само че терзанията идват от това, че нормално се залагат фиданки, които няма по какъв начин да заместят сегашната дървесна преграда против шума и праховото замърсяване.

Срокът, който си слага " Трейс " за ремонта, е близо пет месеца, или 138 календарни дни. Те ще стартират да текат след сключването на контракта и обезпечаване на финансиране.

Оплетена поръчка

Обществената поръчка беше оповестена през месец август предходната година, откакто общината реши да отдели разширението на булеварда в тази част от плана за пробива му сред ул. " Луи Айер " и бул. " Черни връх ", който също беше извоюван от " Трейс груп холд " против сумата от 10 млн. лева Причини за смяната в контракта се оказаха включването на трамвай, смяната в габаритите и потребността от нови отчуждения.

В надпреварата за новата права от булеварда предходната година се включиха седем претендента - известната с проблематичния ремонт на " Графа " " Джи Пи груп ", " Инмат София ", " ГБС-Инфраструктурно строителство ", " БГ Нова " и консорциумите " Геопът Каблешков " и " Инфраструктура 2019 ". През февруари комисията изиска четири от компаниите, включително спечелилият " Трейс ", да дават нови документи и спомагателна информация. В края на март пък са оповестени резултатите - отстранени са обединяването " Инфраструктура 2019 " - поради пропуски в техническото предложение, и " Инмат София ", което не е дало цялостна ценова оферта.

" Трейс " е оценена по всички критерии с рекордните 98.7 т., следвана от " Обединение Геопът Каблешков:, което е спечелило 91.02 т. и " БГ Нова " с 85.23. На последно място е класирана " Джи Пи груп " с 82.29 т.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР