BULATSA въведе от вчера полети по зонална навигация на летище

...
BULATSA въведе от вчера полети по зонална навигация на летище
Коментари Харесай

Летище Пловдив със зонална навигация

BULATSA вкара от през вчерашния ден полети по зонална навигация на летище Пловдив. Планът за модернизиране на организацията на въздушното пространство на летищния следен регион ще бъде изпълнен с публикуването на нови процедури за метод и отлитане по зонална навигация, съответно утвърдени от Групово дело ГВА, в качеството ѝ на народен контролен орган.

Процедурите са създадени в сходство с интернационалните критерии за използване на зонална навигация и са първите за летище Пловдив. Чрез тяхното въвеждане се основават нови благоприятни условия за гъвкаво установяване на траекториите на полетите и условия за извеждане на маршрутите на самолетите отвън зоните за осъществяване на военни-тренировъчни полети, повишение на потенциала на въздушното пространство, понижаване на разхода на гориво и нездравословните излъчвания.

Въвеждането на зонална навигация в България стартира през 2012 година с присъединяване на BULATSA в плановете SHERPA и NASCIO, финансирани от Европейската комисия.

С въвеждането на измененията на летище Пловдив приключва процеса на изцяло модернизиране на организацията на въздушното пространство и процедурите за полети на всички наши цивилен летища. Това подрежда в България измежду водещите в региона европейски страни - степента за въвеждане на зонална навигация в Европа към края на 2018 година се чака да бъде към 60%.

Промените станаха вероятни и с помощта на поддръжката на Европейската комисия, GSA, Eurocontrol, ESSP, Pildo Labs и Групово дело ГВА.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР