„Буквално минути преди да започнем разговора тук с Вас, аз

...
„Буквално минути преди да започнем разговора тук с Вас, аз
Коментари Харесай

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: ГЕРБ и ДПС на инат отказаха да открият две секции във Великобритания


„ Буквално минути преди да стартираме диалога тук с Вас, аз бях в правосъдната зала на Върховния административен съд още веднъж, с цел да се борим за правата на нашите съграждани в чужбина да гласоподават свободно и на комфортно за тях място. В интерес на истината тъкмо в тази акция мощно се надявах да не стигам в правосъдната зала, за разлика от миналата, в която доста постоянно бях в нея. Какво се случи – Централната изборна комисия преди няколко дни отхвърли да открие две секции във Англия, в Нортхамптън и Телфорд, макар че нашите съграждани бяха дали отговор на законовите условия, бяха събрани над 40 заявки, беше проведено място за гласоподаване “.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Надежда Йорданова, член на Изпълнителния и Националния съвет на „ Да, България “ и претендент за депутат от „ Демократична България “ в 23 МИР в София.

„ ЦИК с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи отхвърли да открие тези две секции “, сподели още тя.

„ Това решение е безусловно незаконосъобразно, тъй като опонира на императивните правила на Изборния кодекс – на тези промени, които 45-тото Народно заседание направи. Няма нито едно съображение. Просто напук ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу (б.р. срещу откриването на тези две секции), ЦИК не съумя да реализира нужното болшинство и на процедура с това отхвърли на нашите съграждани да могат да гласоподават на комфортно за тях място “, безапелационна беше тя.

Надежда Йорданова разяснява още частичния локален избор в Благоевград. „ Забелязахме едно доста тревожно събитие за частичните локални избори освен в Благоевград, само че и в цялата страна - методическите инструкции за тяхното осъществяване бяха признати и оповестени от ЦИК едвам в четвъртък. Това са два – най-много три дни, преди изборния ден. Това в никакъв случай не се е случвало. И за какво толкоз закъсня ЦИК - тъй като единствено няколко дни преди този момент същите тези методически инструкции бяха препоръчани за разискване и гласоподаване, само че още веднъж не бяха признати още веднъж с гласовете на ГЕРБ. Няма нито едно рационално рационално пояснение за това събитие, с изключение на желанието на ГЕРБ да саботира организационния развой на изборите”, безапелационна беше Йорданова.

На въпрос за административната опозиция, тя отговори: „ Част от съпротивата е административна, само че когато погледнем в по-широк проект, това е съпротивата на статуквото против смяната, против това, което жителите желаят да спре да съществува “.

Разговорът мина към проблема с „ Автомагистрали “ АД. „ Възмутена съм от държанието на освободеното от министъра на районното развиване управление на „ Автомагистрали “, което прави всичко допустимо, с цел да саботира влизането на новото управление “, сподели Йорданова. „ Всеки може да пази правата си по метода, по който реши за най-добре, само че от позиция на дилемите, които има да извършва „ Автомагистрали “, от гледна точна на това, което до този миг е надробено, това е безотговорно”, добави тя.

„ Да си напомним защо става въпрос – близо 5 милиарда лв. за потънали в „ Автомагистрали “ (…) без публични поръчки. Те в действителност са потънали като в една черна яма. Милиард и 800 милиона са изхарчени за правата Ябланица-Търговище от автомагистрала „ Хемус “. Има ли издигнато нещо там – не, дори няма план, няма позволение за градеж, единствено няколко стотици строителни машини " паркирани " измежду царевицата. Това ни коства 1 милиард и 800 милиона лв.. 188 милиона лв. са изхарчени за 84 свлачища, от които единствено едно е довършено. За какво приказваме?! Всъщност тук не става дума за отбрана на правата на тези хора (б.р. уволнените от „ Автомагистрали “), а за опазване, колкото се може, на обстановката по този начин, че да не може да им бъде потърсена отговорност “, счита Надежда Йорданова.

„ Съветът на шефовете на „ Автомагистрали “ не е на терен и не строи, нито проектира, нито извозва материали, нито поставя асфалт, нито поставя маркировка, нито нищо. Това по какъв начин ще се съблюдават периодите зависи от изпълнителите, от компаниите, с които „ Автомагистрали “ са сключили контракт. Нека да напомним, че те са над 50 – без публични поръчки, по непрогледен метод. Сметната палата сподели това доста ясно в своя отчет “, сподели още тя и свърза проблема с крайната нужда от правосъдна промяна.

На въпроса по какъв начин пояснява резултата от частичните локални избори в Благоевград, тя отговори: „ В този резултат видях едно доста значимо събитие – нещо, за което ние говорихме обратно във времето и продължаваме да приказваме. Машинният избор, без значение от всички въпроси, които го съпътстват, от всички организационни компликации за осъществяване си, дава доста явен резултат. Ние нямаме невалидни бюлетини. На предишните избори на 4 април невалидните бюлетини са над 86 хиляди. Това са гласовете на един град като Русе – взети и хвърлени в кошчето. Това нещо би трябвало да бъде прекъснато “.

На въпрос за провокациите пред идния парламентарен избор, тя отговори: „ Първата сериозна точка е хората да отидат да гласоподават спокойни, че няма нищо ужасно в машините, че ЦИК, локалните администрации, регионалните шефове вършат всичко допустимо да имаме един естествен и спокоен развой на гласоподаване. Разбира се, стои рискът с отпуските, с почивките на море. Оказва се, че хората на море в Гърция ще гласоподават по-лесно от нашите съграждани на море у нас “.

„ Нашите съграждани демонстрират подготвеност за доста висока изборна интензивност. Дано тази наклонност да се резервира “, добави Йорданова.

В края на диалога Надежда Йорданова съобщи, че „ Демократична България “ е подготвена да показа отговорност за ръководството на страната. „ Ние имаме доста ясна стратегия, борим се за по-голямо доверие от страна на нашите гласоподаватели. Разбира се, нашата подготвеност не е непременно. Ние ще подкрепим такова ръководство, което е ръководство на смяната “, приключи тя.

Целия диалог можете да видите във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР