Буквално два живота, но не защото е на 100 години

...
Буквално два живота, но не защото е на 100 години
Коментари Харесай

От концлагера до наградата в Кан: Двата живота на вековния Вагенщайн

Буквално два живота, само че не тъй като е на 100 години от 17 октомври 2022 година има Анжел Вагенщайн. Един до смъртната му присъда, която не е изпълнена поради бомбардировка, разрушила отчасти софийския затвор през 1944 година, когато е на 22, и още един живот по-късно – на най-почитания оттатък желязната завеса български кинодеец – с премия в Кан и жури на Берлинския фестивал – два от Топ 3 на света.

Спомням си изявлението, което върших с него за 75-годишнината му, предложения ме в дома си в онази фамозна кооперация на ул. Московска до ъгъла с ул. Раковски, в която по това време комшийка му беше самата оперна прима Гена Димитрова, както и ред други " национални ” актьори и деятели на изкуството и културата от времето на соца. Посрещна ме в слънчевия си хол и говорихме обстойно и нашироко за киното и за живота. Благ човек, по нещо ми замязя на Валери Петров, другият най-виден еврейски интелектуалец на последните два века у нас. Също пишещ човек, също със фамилен хартиен бизнес около това, също с неповторима орис.

Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив, само че родителите му емигрират след установяването на профашисткия режим след преврата на Цанков от 1923 година Така той има и френско детство, а втората му татковина ще се окаже повратна в неговата орис.

След амнистията при политическата стабилизация у нас, фамилията се завръща, а още през 1938 година Анжел става член на незаконния комунистически юношески съюз РМС, дори взе участие в антифашистка бойна група.
Когато е признато антиеврейското законодателство у нас през 1940 година и България влиза в Тристранния пакт, паралелно с Германия на Хитлер, Италия на Мусолини и Япония във Втората международна война, той е пратен в концлагер, но не в наличния в Трявна, а на територията на Македония. Което е ужасяващо, само че го избавя от хитлеровите лагери на гибелта като Аушвиц.

Понеже е болшевик, по Закона за отбрана на страната, е наказан от гибел, само че наказването по знамение не е изпълнено, тъй като в деня му софийският затвор, където са го преместили, е отчасти опустошен от англо-американските бомбардировки. Така стартира вторият живот на Анжел, който е пратен за няколко месеца в сливенския затвор. С преврата на 9 септември, когато комунистите стават съществена мощ в новото държавно управление, той освен е освободен, а е изпратен да учи кинодраматургия в Москва. Съюз на съветските социалистически републики става третата му татковина, където и приключва висшето си обучение през 1950 година

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР