Букурещ. Правителството на Румъния е поръчало във Франция четири бойни

...
Букурещ. Правителството на Румъния е поръчало във Франция четири бойни
Коментари Харесай

„Политика“ : Румъния купува четири бойни кораба със стелт технология от Франция за 1,4 милиарда долара

Букурещ. Правителството на Румъния е поръчало във Франция четири бойни кораба със стелт технология за общо 1,4 милиарда $, което е единствено част от цялостната рационализация на въоръжените сили, стартирана от Букурещ, написа белградският всекидневник „ Политика “ .
Според портала на Balkan Security Network френската компания Naval Group ще достави четири корвета Govind 2500 в Румъния, а част от парите ще отидат за румънски корабостроители, защото единствено първият транспортен съд до 2022 година ще бъде създаден във Франция, а останалите три в румънското пристанище в Констанца.
„ Споразумението сред румънското държавно управление и френския производител планува модернизацията на румънските фрегати вид 22, с присъединяване на локални подизпълнители, както и построяването на ремонтно-тренировъчен център. Французите ще дадат на румънските корабостроители технологията за създаване на Govind “, отбелязва порталът и прибавя, че това е корвет, планиран със стелт технология, който може да се употребява за битка с кораби, самолети, ракети и подводници.
Новите френски кораби ще бъдат гръбнакът на румънските военноморски сили за надзор и наблюдаване на водите, които в този момент имат четири корвета, издигнати през 80-те години със руски оръжейни системи.
Придобиването на тези кораби е продължение на модернизацията на румънската войска, която стартира с закупуването на самолети F-16 от Португалия и поръчката на американската система за Противовъздушна отбрана Patriot за четири милиарда $.
За армията Румъния закупи нови ракетни установки HIMARS и GMLRS от американския производител Lockheed Martin за 1,2 милиарда $, а в този момент е в ход модернизацията сухопътните сили с бронирана бойна машина Pirana V.
Порталът прибавя, че програмата за рационализация е допустима поради подобряващата се икономическа обстановка в Румъния, стратегическите партньорства със Съединени американски щати, само че и поради обстоятелството, че рецесията в Украйна и анексирането на Крим от Русия са нараснали смисъла на сигурността на страната в Черно море и югоизточното крило на НАТО.
„ Позицията на Букурещ като благонадежден съдружник в очите на Вашингтон и Брюксел стана още по-силно изразена поради бурното състояние в връзките сред Съединени американски щати и Турция, подбудено от решението на страната да придобие от Москва система за Противовъздушна отбрана С-400. Заради това не е учудващо, че Вашингтон разположи точно в Румъния част от ракетния щит на НАТО и Съединени американски щати “, отбелязва организация Beta.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР