Букурещ няма да подкрепи отделянето на Скопие от Тирана по

...
Букурещ няма да подкрепи отделянето на Скопие от Тирана по
Коментари Харесай

Букурещ се обяви против разделянето на Скопие и Тирана по пътя към ЕС

Букурещ няма да поддържа отделянето на Скопие от Тирана по пътя им към участието в Европейски Съюз. Това съобщи през днешния ден министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску, който е на посещаване в районен съд Македония.

„ Не се водят диалози за разделянето на Северна Македония и Албания. Не поддържаме такова разделяне. Важно е колкото е допустимо по-бързо да се откри решение за започване на договаряния с двете страни заедно”, сподели Ауреску по време на взаимната конференция с македонския външен министър Буяр Османи.

Румънският министър акцентира, че Букурещ поддържа твърдо участието на районен съд Македония в Европейски Съюз и в това време работи в тясно съдействие по доста сложни въпроси.

От своя страна, Османи уточни, че решението за отделянето на Скопие от Тирана би трябвало да се вземе от държавите-членки. Освен това е значимо и дали ще реализиран консенсус посред сиза започване на договаряния с Албания.

„ Казах и преди, че не е в дълготраен интерес на Албания да се отдели от нас по този път. Така че, в случай че си оказваме помощ най-малко до един стадий от процеса, когато политическите критерии са от решаващо значение, в дълготраен проект ще се сътвори синергия, която тласка целия развой напред. Разбира се, Албания има право да издигне глас, да каже, че е изпълнила всички критерии, че е пленник на досието на друга страна. Наясно съм обаче, че Албания също споделя мнението, че в дълготраен проект това не я устройва и доста страни членки считат, че в случай че това се случи, ще се утежни районната динамика”, сподели Османи.

Той добави, че към този момент няма сигнал от нито една от страните от Европейски Съюз, която би приела разделянето на двете страни.

„ Всички имат интерес този въпрос да завърши и за двете страни. Но съм сигурен, че въпросът ще бъде подложен още веднъж през юни, в случай че не стартираме договарянията. Че Албания ще бъде доста по-гръмогласна, че ще се пробва да лобира и че ще има страни членки, които ще кажат, че в действителност ще би трябвало да се откри решение и това няма да ни устройва. Ето за какво би трябвало да бъдем съсредоточени, с цел да не изпаднем в обстановка, в която този въпрос ще стане актуален”, акцентира Османи.

Премиерът на Албания Еди Рама няколко пъти към този момент съобщи, че ще изиска Тирана и Скопие да бъдат разграничени по пътя си към Европейски Съюз, в случай че през юни не стартират договарянията за присъединение, напомня БГНЕС.

Преди дни на взаимна конференция в Берлин с немския канцлер Олаф Шолц Рама съобщи, че 65% от албанските жители са настроени позитивно по въпроса за разделянето на Албания от Северна Македония. „ До юни ще продължим да сме на една писта със Северна Македония “, сподели Рама. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР