Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към

...
Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към
Коментари Харесай

Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген

Букурещ може да обмисли обособяване от България за присъединение към Шенген, съобщи румънският министър председател Марчел Чолаку в изявление за Блумбърг.

Чолаку заяви, че ще изиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да провежда изключително съвещание на Съвета по правораздаване и вътрешни работи през декември, с цел да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се трансформират, счита Чолаку.

В изявлението за Блумбърг Марчел Чолаку за следващ път акцентира солидарността на Румъния със съдружниците от Европейски Съюз и НАТО като страна на границата с Украйна.

“Румъния е тази, която пое по-голямата част от преноса на украинския експорт. За Европа е нужда Румъния и България да бъдат в Шенген ”, сподели Марчел Чолаку.

Той дефинира като " дълбока неправда " неуспеха на Румъния да се причисли към Шенген и назова ветото на Австрия “неоснователно ”, съобщи Българска телеграфна агенция. Чолаку не изключи опцията румънското държавно управление да предприеме правни дейности в Съда на Европейски Съюз.

В рецензия към Австрия румънският министър председател разяснява още, че Австрия не е страна членка на НАТО, само че е предпазена от система за противовъздушна защита на равнище Европейски Съюз, в която принос има Румъния като членка на НАТО. 

„ Много ми е мъчно да приема, че Австрия се възползва от самодейността “Европейски небесен щит ” (European Sky Shield), макар че е неутрална страна, до момента в който Румъния отделя 2,5 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита “, означи Чолаку.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР