Будните хора - тези, които са дърпали със себе си

...
Будните хора - тези, които са дърпали със себе си
Коментари Харесай

Проф. Веселин Методиев: За Съединението на България трябва да сме благодарни на едно свръхмалцинство мощни хора

Будните хора - тези, които са дърпали със себе си концепцията за независимост, за демократско ръководство са значително. Важно е обаче гигантският триумф и тези хора имат превес след 1879 година Те са хората от Учредителното заседание, които дърпат напред, основават съвременна България. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "   Веселен Методиев, историк, учител и някогашен заместител министър-председател и министър на образованието.

" Тези хора са мощните хора и на 6, 7, 8 и 9 септември, когато избухва Съединението, когато се открива Съединението, когато ръководителят на Народното събрание Стамболов, министър-председателят Каравелов дружно с българския княз Александър отиват в Пловдив еуфорията, която се появява, тя е дело на тази група българи. И когато желаеме да сме признателни, е хубаво да кажем, че сме признателни на едно свръхмалцинство, само че доста мощни хора. Най-голямата характерност на тези хора е саможертвата ", разяснява историкът.

По думите му тези хора не са се вълнували какво ще стане с тях: " Това е било някак си втори въпрос. Днес хората по принцип живеем с неразбираема визия за всеотдайност, какво мога аз да направя, да се жертвам себе си. Идеята да жертваш живота си - само че даже да си жертваш малко от свободното време, да си жертваш малко от персоналния интерес, през днешния ден сякаш това не е разбираемо, а то това е пътят за публичната работа. И този урок е безусловно непросветен, тъй като ние разполагаме с някаква героика, познаваме героите, само че не знаем за какво са герои ", изясни професор Методиев.

" Аз се пробвам да кажа за какво са герои – тъй като съумяват да увлекат със себе си и другите, съумяват да наложат волята си. Европа не е щастлива през септември 1885 година, злощастие изпитва даже Англия, Обединеното кралство поради своите конфликти на Балканите с Русия. Но след преврата против княз Александър I през август 1886 година има една дипломатическа епопея на българите. Тя е безусловно смайваща. Когато за 10 месеца успяваш да спечелиш цялото европейско мнение, и то ставаш по някакъв доста необикновен метод водач на демократските среди, на Обединеното кралство споделя през септември на своите посланици: " Ние би трябвало да защитим българите, тъй като работят в границите на закона “. Един британски политик да каже " в границите на закона “ – това е суперлативи, това е изключителна хвалба. Не са работили в границите на закона шопите от Шопско или тракийците от Тракия – работили са в границите на закона тази група българи, които са тръгнали да избавят тази независимост, това демократско ръководство, нападнати извънредно подло от император Александър ІІІ.

И тези героики, които са свързани с някакво ежедневие на усилието, по-малко познаваме, да не кажа, че съвсем не познаваме. 6 септември е подобен ден, в който има връх на изява на такова изпитание. Кога стартира всичко това? Това стартира незабавно след Берлинския контракт, това стартира с Кресненско-разложкото въстание, това стартира с комитетите " Единство “. Те пораждат още през 1880 година като мрежа и това са хора. И тези хора държат в себе си, вътре надълбоко себе си тази свята концепция, с цел да стигнат до нейната реализация ", описа в ефира на " Фокус " проф. Веселин Методиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР