Будизмът е една от най-старите и най-разпространените световни религииОснователят на

...
Будизмът е една от най-старите и най-разпространените световни религииОснователят на
Коментари Харесай

Най-важните уроци на Буда

Будизмът е една от най-старите и най-разпространените международни религии
Основателят на будизма - Буда Гаутама - е живял в Индия преди към 2600 години. След просветлението на Буда учението му почнало да се популяризира в прилежащите страни.

Будизмът е една от най-старите и най-разпространените международни религии. Много от неговите съидейници не го дефинират като вяра, а в това обучение виждат просто „ науката за съзнанието “. Тази просвета се основава основно на наблюденията и заключенията на именития влъхва Сидхарта Гаутама, прочут още като Буда.

Философията му е оказала голямо въздействие върху всички международни религии и е почтена за всеки човек, без значение от неговите вярвания.

1. Любовта побеждава всичко

„ Омразата не може да бъде преодоляна посредством омраза; тя може да бъде победена единствено от обич. Това е безконечен закон. "

2. Определя те не това, което казваш, а това, което правиш

" Не можеш да наречеш човек влъхва единствено тъй като приказва, само че в случай че видиш, че той живее в мир, обич и неявяване на боязън, значи в действителност е умен. "

„ Кучето не се смята за положително, в случай че може да лае единствено. Човек не може да се смята за благодетелен, в случай че споделя единствено верните и приятни неща. "

3. Тайната на положителното здраве е да живеем в сегашното

" Не се задържайте в предишното, не мечтайте за бъдещето, фокусирайте напълно съзнанието си върху сегашния миг. "

" Тайната на здравето за мозъка и тялото е не да оплакваме предишното, не да се тревожим прекалено много за бъдещето, а да живеем в сегашното рационално и откровено. "

4. Погледът към себе си дава схващане

„ Не би трябвало да търсите пътя си в небесата. Просто би трябвало да погледнете във вътрешността в сърцето си. "

5. Думите могат да наранят и да лекуват

„ Думите имат мощ и могат както да унищожават, по този начин и да лекуват. Правилните и положителни думи могат да трансформират нашия свят. "

6. Пусни го и то ще бъде твое вечно

„ Най-сигурният метод да загубите е да продължите да се вкопчвате в нещо. “

7. Никой не може да изживее живота ти вместо теб

„ Никой няма да ни избави, с изключение на нас самите. Никой не може това и никой няма да го направи. Самите ние би трябвало да извървим своя път “.

8. Щастието не понижава, в случай че се показа

„ Хиляди свещи могат да бъдат запалени от една свещ и животът й няма да бъде по-кратък. Щастието не понижава, когато го споделите. “

9. Бъдете благи към всички

„ Бъдете меки с младите, състрадателни към възрастните хора, толерантни към слабите и неверните. Веднъж в живота си ще бъдеш или си като всеки от тях. "

„ Предайте простата истина на всички и на всички места: за възобновяване на човечеството са нужни единствено благородно сърце, сърдечна дума и съчувствие.

10. Не вярвайте на всичко, което ви се споделя

„ Не вярвайте на това, което сте чули; не се доверявайте на традициите, защото те се предават от потомство на поколение; не се доверявайте на нищо, в случай че това са клюки или мнение на мнозинството; не се доверявайте, в случай че това е единствено запис на изявлението на някакъв остарял мъдрец; не се доверявайте на предположения; не се доверявайте на това, което смятате за истина, на каквато сте свикнали; Не се доверявайте на голия престиж на вашите учители и старейшини. След наблюдаване и разбор, когато е съобразено с разсъдъка и способства за положителното и изгодите на един и всеки, тогава го приемете и живейте съгласно него. "

11. Каквото мислиш, всичко ще бъде по този начин

„ Всичко, което сме, е резултат от това, което сме мислили, животът ни се основава на нашите мисли и се състои от нашите мисли. Ако човек приказва или работи със зли планове, то страданието следва по-късно, както колелото следва копитата на вола, който дърпа колата... Ако човек приказва или работи с добра цел, тогава щастието го следва като сянка, която в никакъв случай няма да го напусне. "

12. Освободете страховете си

„ Цялата загадка на съществуването е да се освободим от страховете. Не се опасявайте от това, което ще се случи с вас, бъдещето ви няма да се промени от това, само че сегашното ще стане умерено. "

13. Истината постоянно ще се открои

" Има три неща, които не могат да бъдат скрити: слънцето, луната и истината. "

14. Контролирайте мислите си или те ще ви управляват

„ За да се радвате на положително здраве, с цел да създадете същинско благополучие на фамилията си, с цел да донесете успокоение на всички, първо би трябвало да ограничите и контролирате личния си разум. Ако човек може да управлява съзнанието си, тогава той ще може да откри път към Просветлението и цялата мъдрост и добродетел естествено ще стигнат до него. "

" Твоите лични мисли, а не врагове или недоброжелатели са тези, които склоняват човек към тъмната страна. "

15. Подозренията разделят, доверието сплотява

„ Няма нищо по-лошо за една връзка от навика да подозираш. Това е отрова, която убива другарството и разяжда любовта. Това е шип, който нервира и намушква; това е меч, който убива. "

16. Никой не е по-достоен за твоята обич от теб

„ Можете да търсите из цялата Вселена човек, който заслужава вашата обич и любов повече от вас самите, само че няма да намерите този човек на никое място. Самият вие, както никой различен в цялата Вселена, заслужавате вашата обич и любов. "

17. Знанието на другите носи мъдрост, а познаването на себе си дава прояснение

„ По-добре да успехите себе си, в сравнение с да спечелите хиляда борби. Такава победа постоянно ще остане при вас. Нито ангелите, нито демоните, нито небето, нито пъкъла могат да я лишават от вас. "

18. Духовността не е разкош, а нужда

„ Както свещта не може да гори без огън, по този начин и хората не могат да съществуват без нравствен живот. “

19. Заменете завистта с удивление

" Не завиждайте на положителните качества на другите, а посредством удивление ги внушете на себе си. "

20. Потърсете мир в себе си

„ Спокойствието е вътре във вас. Не го търсете отвън себе си. "

21. Избирайте деликатно приятелите си.

„ От неприятен и неоткровен другар би трябвало да се страхувате повече в сравнение с от див звяр; хищник може да нарани тялото ви, само че злобен другар наранява душата ви. "

22. Няма рецепта за благополучие.

„ Щастието не е сполучливо стичане от външни условия. Това е просто положение на мозъка ви. "

„ Няма път към щастието; щастието е пътят. "

23. Трите най-важни неща

„ В последна сметка значими са единствено три неща: какъв брой мощно обичаме, какъв брой елементарно живеем и какъв брой просто се отхвърляме от ненужното. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР