Будизмът е една от най-древните и разпространени в цял свят

...
Будизмът е една от най-древните и разпространени в цял свят
Коментари Харесай

Уроци от извора на човешката мъдрост

Будизмът е една от най-древните и публикувани в целия свят религии. Много от нейните почитатели обаче я възприемат не като вяра, а като просвета за съзнанието. В основата й лежат наблюденията и изводите на именития влъхва Сидхарта Гаутама, прочут в действителност като Буда. Неговата философия е оказала голямо въздействие върху всички международни религии и е почтена да бъде позната от всеки човек, без значение от неговите убеждения, написа " Мениджър Нюз ".

Големите уроци на Буда са изворът на общоприети човешки полезности и извечен честен кодекс. Без тях губим посоката както в живота, по този начин и в ръководството – без значение дали става въпрос за страна, институция или корпорация. Затова и взехме решение този път в обичайна ни графа „ Управление ” да си напомним на какво учи мъдростта на Буда.

1. Любовта побеждава всичко

„ Омразата не се преодолява с ненавист. Тя може да се победи единствено с обич. Това е безконечен закон ”.

2. Човекът е това, което прави, а не това, което приказва.

„ Човек не трябва да бъде именуван влъхва единствено поради това, че приказва доста. Но в случай че видите, че той живее в мир, обич и без боязън, той в действителност е умен. ”

„ Кучето не е добър надзирател, единствено тъй като лае. Човек не може да бъде считан за благодетелен, единствено тъй като приказва верни и приятни неща. ”

3. Не се задържайте в предишното, не мечтайте за бъдещето, концентрирайте мозъка си единствено върху сегашното.

„ Тайната за здрав разум и крепко тяло е в това да не тъгуваш по предишното, да не се безпокоиш прекомерно за бъдещето, само че да живееш умно и откровено в сегашното. ”

4. Вглеждането в себе си се отблагодарява с схващане

„ Не търси пътя си в небесата. Просто погледни в сърцето си. ”

5. Думите могат да нараняват, само че и да лекуват

„ Думите имат мощ и могат както да унищожават, по този начин и да изцеляват. Правилните и положителни думи могат да трансформират света. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР