БУДАПЕЩА, Унгария (AP) — Независими медии и правозащитни групи в

...
БУДАПЕЩА, Унгария (AP) — Независими медии и правозащитни групи в
Коментари Харесай

Новинарски издания и неправителствени организации осъждат новия унгарски закон за „защита на суверенитета“ като начин да запушат устата на критиците

БУДАПЕЩА, Унгария (AP) — Независими медии и правозащитни групи в сряда осъдиха законодателството, признато от дясното популистко държавно управление на Унгария, което ще разреши на управляващите да проверяват и преследват лица, упрекнати в подкопаване на суверенитета на страната.

Коалиционното държавно управление, формирано от партиите Фидес и KDNP, утвърди „ закона за отбрана на суверенитета “ във вторник. Той приканва за основаването на нов държавен орган, който ще има властта да събира информация за всевъзможни групи или лица, които се възползват от задгранично финансиране и които въздействат на публичния спор.

Мярката изисква тайните служби на Унгария да спомагат на орган в своите следствия и разрешава отнемане от независимост до три години за всеки, наказан за нарушение на новия закон.

Противниците на законодателството го съпоставят с съветския закон за „ задграничните сътрудници “ и споделят, че необятният му език може да се употребява за случайно ориентиране към държавни критици. Десният...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР