Будапеща смята въвеждането на таван на цената на газа за

...
Будапеща смята въвеждането на таван на цената на газа за
Коментари Харесай

Унгария ще гласува срещу тавана на цената на газа при всички положения

Будапеща счита въвеждането на таван на цената на газа за неточност и ще гласоподава срещу това предложение, което се разисква в понеделник на среща в Брюксел от енергийните министри на Европейски Съюз. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто на среща с маджарски публицисти в почивката на съвещанието, предава ТАСС .

Той означи, че на утринната сесия е извършено пробно гласоподаване, по време на което девет страни са се противопоставили на препоръчаното равнище на газовата горна граница. Затова, с цел да се реализира консенсус, гласуването ще продължи. " Но без значение какъв брой кръга на гласоподаване има, през днешния ден Унгария ще гласоподава срещу ограничаването на газа, тъй като считаме, че това е извънредно неприятна мярка, която е рискова за Европа и може да заплаши европейските енергийни доставки “, сподели Сиярто, чиято тирада беше излъчен от телевизионния канал М1.

Въвеждането на таван на цените на газа няма да принуди Унгария да съгласува с Европейски Съюз измененията в дълготрайните контракти с Русия, безапелационен е първият посланик на Будапеща. " Тази пазарна интервенция ще повлияе на ценообразуването, несъмнено в нашето съглашение за закупуване на газ [с Русия] в дълготраен проект “, сподели Сиярто.

Той означи, че за Будапеща е извънредно значимо съветският вицепремиер Александър Новак да изрази предпочитание да разиска този въпрос. Според министъра за Унгария е от огромно значение също по този начин, че " едно доста неприятно предложение за таван на цената на газа към момента й дава независимост на деяние “ и не съдържа условие за координиране на възможни промени в договорите с съветската страна с Европейската комисия през задатък.

Според него министрите от Европейски Съюз към момента не са постигнали съглашение в Брюксел за таван на цените на газа. " Днес на утринната сесия беше импортирано ново предложение, по което се организира пробно гласоподаване. В хода му девет страни гласоподаваха срещу [предложеното ниво] ", сподели унгарският външен министър.

Сиярто означи, че защото това са най-вече дребни страни с малко население, както и Германия, предлагането може да бъде признато с квалифицирано болшинство. Въпреки това беше решено да се организира ново гласоподаване, защото управлението на Европейски Съюз " желае да реализира консенсус, с цел да може да бъде споделена отговорността, когато стане ясно, че това е неточност ", изясни унгарският министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР