Будапеща очаква изграждането на новите енергоблокове в АЕЦ „Пакш“ 2

...
Будапеща очаква изграждането на новите енергоблокове в АЕЦ „Пакш“ 2
Коментари Харесай

Унгария очаква АЕЦ „Пакш“ 2 да е готова до 2029 година

Будапеща чака построяването на новите енергоблокове в АЕЦ „ Пакш “ 2 да завърши до 2029 година. Това стана ясно от думите на унгарския външен министър Петер Сиярто, който приказва пред вестник „ Известия “. Унгария желае да разшири съществуващата централа с още два ВВЕР реактора с мощ 1200 мегавата всеки.

„ Известна строителна активност към този момент е почнала - не става въпрос за главните пространства, а за подготвителната работа. Молбата за лиценз е подадена предходната година и националният ни регулатор би трябвало да вземе решение до октомври тази година. Всичко върви по проект. Искаме строителството да завърши допустимо най-скоро, само че също по този начин разбираме, че построяването на атомна електроцентрала е съществено и комплицирано начинание. За това се фокусираме върху 2029 година като реален интервал “, споделя Сиярто.

Русия и Унгария се договориха за построяването на два нови енергоблока в АЕЦ „ Пакш “ през януари 2014 година Москва ще даде на Будапеща заем до 10 милиарда евро за плана. Общата инвестиция няма да надвиши 12,5 милиарда евро. През март 2017 година построяването на двата енергоблока получи утвърждение от Европейската комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР