bTV Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите

...
bTV
Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите
Коментари Харесай

ВАС остави в сила решението на КЗК за строежа на националната детска болница

 bTV Тричленен състав на Върховен административен съд отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в действие решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което е доказано решението на министъра на опазването на здравето за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка с предмет: " Избор на реализатор за осъществяване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница “. 

Решението по административно дело 12024 от 2019 година на Върховен административен съд е дефинитивно. Тричленният състав счита, че решението на Комисия за защита на конкуренцията е вярно и при постановяването му не са позволени нарушавания, които да водят до неговата анулация. В одобрената от възложителя документи за присъединяване се съдържат минимално нужните данни за правене от евентуалните участници на идея за осъществяване на дейностите по предмета на поръчката.

В тази идея, участниците следва да опишат и обосноват своето виждане за осъществяването на проектирането по всички етапи и елементи на капиталовия план, в т. ч. стадии, работен развой и поредност на осъществяване, времево съвместяване на дейностите (включително и времеви график) предмет на проектирането, като изложат организационната конструкция и ръководство на човешкия запас, метода на осъществяване на поставената задача, при вземане предвид на: взаимна обязаност сред обособените елементи на капиталовия план, тъй че да бъде показан краен артикул, за който след разглеждането и приемането му да може да бъде издадено позволение за градеж. 

С оглед размера и сложността на предмета на поръчката, възложителят е планувал на фаза присъединяване в процедурата да бъде показан абстрактен план или идея за осъществяване, а правенето на капиталовия план с всички негови етапи да бъде изпълнен от избрания реализатор. На стадий присъединяване в процедурата се изисква доказване на нужния екип, който да има подготвеност и опит за осъществяване на дейностите по предмета на поръчката. 

Върховните съдии не одобряват изказванията и причините на КАБ, че неналичието на делене на поръчката на обособени позиции - обособена позиция за проектирането и обособена позиция за строителството, лимитира конкуренцията и не позволява до независимо присъединяване в процедурата проектантите. Разделянето на поръчката на обособени позиции е въпрос на целенасоченост и не предстои на правосъден надзор. 

Тричленният състав счита, че цялостната организация на работния развой и качественото осъществяване на поръчката обуславя потребността дейностите по планиране, осъществяване на строителството и упражняването на авторския контрол да се изпълнят от един реализатор. В догадка на включване на повече от един реализатор при отделяне на обособени позиции би се стигнало до нужда от комплициран развой на съгласуваност от страна на Възложителя и активизиране на огромен запас, което ще докара до усложнения и заплаха от несвоевременно и некачествено осъществяване на поръчката. От друга страна спецификата на предмета на поръчката допуска единни решения, които могат да бъдат реализирани само при взаимното осъществяване на всички действия на публичната поръчка. Търсените от възложителят качество и срочност на осъществяването са и поради обекта, който следва да бъде построен, а точно Национална многопрофилна детска болница. 

През февруари 2019 година възложителят е направил проучване на структурата, като заключението е, че градежът може да бъде завършен, след осъществяване на строително-възстановителни действия. Съгласно рекомендациите на осъществената градивна експертиза, е планувано да се възвърне целостта на сечението на стоманобетоновите детайли и да се извърши увеличаване на подовите структури и стоманобетонови шайби. След идентифициране на дефектите в структурата въз основа на данните от осъщественото проучване е планувано изпълнителят да предложи на възложителя градивно решение във връзка с мероприятията, които следва да се приложат по отношение на структурата на постройката за привеждането й в сходство с условията на настоящата нормативна уредба, направената градивна експертиза и количествени сметки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР