БтвСлед години на пълна забрава, държавата отпуска 150 хиляди лева

...
БтвСлед години на пълна забрава, държавата отпуска 150 хиляди лева
Коментари Харесай

Уникален храм-кладенец в Брезнишко: Недостъпен и полуразрушен

Бтв

След години на цялостна давност, страната отпуска 150 хиляди лв. за неповторимия храм-кладенец край брезнишкото село Гърло. Парите обаче ще се употребяват единствено за построяването на път до обекта.

За да стигнете сега до гърленския храм-кладенец би трябвало да сте същински авантюрист: подминавате остарялото средновековно гробище, стигате до преграда, която би трябвало да прескочите, с цел да влезете в неразрешената зона, минавате около язовирната стена, само че се пазите от кучетата, промушвате се през бодливата тел и хващате пътеката от лявата страна на борчето… И, в случай че още не сте се изгубили, след няколко минути ще откриете кладенеца.

 Храм-кладенец

Снимка: bTV



А напъните изцяло си заслужават - светилището е на 3200 години, издигнато от племе, пристигнало от Месопотамия. Това е единственият сходен пример в Югоизточна Европа. С отпуснатите пари ще се направи половината трасе – полски път, засипан с трошляк.

„ Имаме преписка с Държавно горско стопанство и увещание, че по същото време и те ще стартират да вършат горската част на пътя, тъй че напълно да има достъп до този древен комплекс ”, изясни зам-кметът на Брезник Мария Добревска.

 Храм-кладенец

Снимка: bTV

Мястото се разрушава – подът е издълбан от иманяри, камъните от стените падат от влагата.

„ Оставяме настрани глезотиите като запазване на културно-историческото завещание. Въпросът е тук да не пристигна някой и да загине ”, показва блогърът Иво Филипов.

 Храм-кладенец

Снимка: bTV

От общината в Брезник ще аплайват за финансиране и за повдигането на покрив над кладенеца. Реставрацията му обаче зависи от Министерство на културата.

Кладенецът има потребност от незабавно подсилване. За да не се направи път, който най-после да не води до на никое място.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР