bTV След близо 20 години археологически проучвания, скалния град Перперикон продължава

...
bTV
След близо 20 години археологически проучвания, скалния град Перперикон продължава
Коментари Харесай

Перперикон продължава да разкрива своите тайни

bTV След близо 20 години археологически изследвания, скалния град Перперикон продължава да разкрива секрети за живота в древността. Археологът проф. Николай Овчаров даде нова информация за цялостния архитектурен отбор, наименуван " Тракийски замък светилище - столичен комплекс ". Той добави, че приготвя книга за Перперикон.

По думите му в центъра се намира церемониалната тронна зала, дълга съвсем 30 метра. В двореца има храм, отдаден евентуално на източното провидение Митра и още един, отдаден на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, само че те са ограбени и съществуват единствено като архитектура.

" Знае се, че има много рецензии към концепцията, че това е тракийска столица и че там има тракийски царски замък. Както и към една догадка, която ние сме изказали – че там се намира светилището на Дионис, с прорицалище, което съгласно Херодот било равно с това на Аполон в Делфи “, напомни проф. Овчаров. 

Археологът добави, че " бащата на тракологията " проф. Александър Фол самичък дефинира Перперикон като една от основните столици на траките, а в него може би се намира търсеното от столетие прорицалище на Дионис, в което идвал и самият Александър Велики.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР