бТВ Само на 30 км от София се намира село Долна

...
бТВ
Само на 30 км от София се намира село Долна
Коментари Харесай

Млад актьор напусна Лондон, за да стане кмет на село

бТВ Само на 30 км от София се намира село Долна Малина. От 4 години кмет на китното селце е един 30-годишен артист. Йонко Димитров започва сполучлива кариера в Лондон при започване на 20-те си години, само че се връща в село Долна Малина, с цел да го ръководи. Лудост или сбъдната фантазия е това за него? Отговорът му е: " Някъде по средата ". В предаването " Тази неделя " по bTV Йонко Димитров описа и по какъв начин се стига до решението му да се върне в България.

" Баща ми споделяше: " Семейният бизнес пропада, би трябвало да се върнеш ". Върнах се, с цел да оказа помощ да запазим фамилния бизнес и след третия месец осъзнах, че това цялото е режисура и в действителност ме е излъгал единствено и единствено да се върна в България. Вече планът, който бях почнал в Лондон, съвсем беше се разпаднал, нямаше смисъл да се връщам ", съобщи той.

В Долна Малина е живеел дядо му, който е умрял. " Реших, че желая да пребивавам отвън града ", признава Йонко Димитров. През октомври 2015 година той се кандидатира за кмет на Долна Малина, като преди този момент всеки ден негов другар го насърчава да го направи. " Смених си персоналната карта към този момент с адрес в Долна Малина, а не в София, и просто на смешка пуснах документите, записах се за изборите ", описа Йонко Димитров.

Победата идва изцяло ненадейно. " Беше потрес за мен ", признава той. " Тогава бях на 25. Още не бях се заклел в страната и трябваше да върша събор. Въобще не знаех какво би трябвало да върша. Да, ходил съм на събори – има скара, кюфтета, бири, обаче кой ги кара, от кое място идват парите, кой ги взема, кой ги дава, какво се случва? Един от първите проблеми беше, че когато идват хора при мен и нещо оферират или желаят, аз не мога да им дам съответно решение или отговор. И единствено пиша – хората приказват, аз пиша и след това диря вероятно позволение на тези неща, по какъв начин да се подобрят, диря съвет от моите сътрудници кметове ", спомня си Йонко Димитров. Визията му е селото да се трансформира във фестивален и културен юношески артцентър, в който всеки месец да има културна, спортна и просветителна активност.

Дали Йонко Димитров ще се кандидатира още веднъж на локалните избори тази година, към момента не е ясно, защото след промени в закона в обитаеми места с регистрирани с непрекъснат адрес по-малко от 350 души няма да се избира кмет, а ще се назначава кметски наместник. " При нас живеят към 500 души, само че регистрирани общо имаме 283-ма ", означи Йонко Димитров. Вълнува се дали ще продължат концепцията за развиване на селото във фестивален артцентър, дали ще работят в тази посока и ще поддържат това, което досега сме създали.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР