bTV Преди седмица в столицата на Папуа Нова Гвинея – Порт

...
bTV
Преди седмица в столицата на Папуа Нова Гвинея – Порт
Коментари Харесай

Пуснаха женски автобуси, вижте къде

bTV Преди седмица в столицата на Папуа Нова Гвинея – Порт Морсби, се състоя Азиатско–тихоокеанския конгрес за икономическо съдействие. Пристигнаха хиляди делегати, измежду които президенти и министър председатели. В същото време локалните хора излизат всеки ден по улиците на града със боязън.

Порт Морсби е едно от най-опасните места за живеене отвън конфликтните зони. Престъпленията варират – от обири на чанти до намушквания с нож. Много от тях въобще не се оповестяват в полицията.

За дамите е изключително рисково, настояват интернационалните организации: множеството жителки на Папуа Нова Гвинея са претърпели посягане над личността най-малко един път – закононарушение или оскърбление на база пол.

Една група се надява да промени това – те образоват дами за водачи на рейсове и кондуктори. Първоначално, през 2012 година, фондацията пуснала два безвъзмездни рейса. В момента към този момент оперират 10 и работят с женската организация на Организация на обединените нации за сигурност в публичния превоз.

Не липсват проблеми – мъжете водачи настояват, че самодейността им краде клиентите.

" Смисълът на профилираните рейсове е дамите и девойките да усещат сигурност в публичния превоз. В множеството случаи никой не се намесва, когато ги подлагат на унижения и принуждение в рейсовете и по спирките ", разяснява доброволецът към Организация на обединените нации Каипи Ила.

В момента пасажерите заплащат 30 американски цента за транспорта, без значение от дистанцията. А от 2017 година насам са били направени 230 хиляди пътувания със профилираните рейсове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР