БтвOбщопрактикуващите лекари с остри критики към бюджета на Здравната каса.

...
БтвOбщопрактикуващите лекари с остри критики към бюджета на Здравната каса.
Коментари Харесай

Лекарите са притеснени, че парите за първичната извънболнична помощ намаляват

Бтв

Oбщопрактикуващите лекари с остри рецензии към бюджета на Здравната каса. Според тях има трайна наклонност за понижаване на средствата за първичната извънболнична помощ.

Според някои лекари повторното идване в кабинета на пациентите, които са в риск от тежко заболяване, би трябвало да отпадне. Сред тях е и доктор Гергана Николова.



„ Не е комфортно за пациентите, не е задоволително за нас от здравна позиция – в този момент откривам риска, в този момент би трябвало да диагностицирам ”, споделя доктор Николова.

Общопрактикуващите лекари упорстват още да не се позволява прекачване на средства от едно перо в друго в бюджета на НЗОК, а запасът да се употребява при преразход, където е належащо.

Според ръководителя на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари - доктор Любомир Киров, това е сериозен проблем: „ Ако в един автомобил в случай че глух гориво, той не може да върви. Нашата специалност е хуманна, само че здравето е доста скъпо нещо ”.

Според лекарския съюз бюджетът не дава опция тежестта да се изнася от болничната към извънболничната помощ.

Лекарите показват, че средствата, отделяни за първична извънболнична здравна помощ всяка година, понижават. Изчисляват, че заложените пари за персоналните лекари през 2019 година са с 11 млн. лева повече от тази година. Според здравния министър сумата е по-голяма - 17 милиона. 

„ 7 милиона от бюджета на Касата да отидат за извънболнична здравна помощ. Ама те не могат да похарчат основите пари, няма да стигнат до този запас, по тази причина споделям, че растежа е 17.8% ”, разяснява здравният министър Кирил Ананиев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР