bTV Жители на Благоевград събраха подписка за запазване на археологически разкопки

...
bTV
Жители на Благоевград събраха подписка за запазване на археологически разкопки
Коментари Харесай

Благоевградчани искат трасето на магистралата да бъде преместено заради археология

bTV Жители на Благоевград събраха подписка за опазване на археологически разкопки в региона. През тях обаче минава трасето на Автомагистрала " Струма ".

По трасето на автомагистралата е открит цялостен град от IV век, в който има и черква. Впечатляващото съгласно локалните е и съществуването на канализация.

Според хората разкопките могат да подкрепят туризма в региона. Те са събрали към 700 подписа в отбрана на археологическите находки и желаят трасето на автомагистралата да бъде преместено, с цел да могат да се запазят.

" Вече има издадено позволение за автомагистралата. На този обект сега се правят разкопки и всичко, което се открие като находки, ще бъде реставрирано и изложено в музеите ", разяснява Ивета Колева от АПИ.

Според локалните за този древен град се знае от 73 години насам, само че все пак автомагистралата минава през същия терен.

" Трасето на автомагистралата е несъмнено доста от дълго време. Това дали да се запазят на място тези полезности или да бъдат преместени е въпрос към Министерството на културата. На този стадий е късно да се трансформира трасето на пътя ", безапелационна е Колева.

Местните хора са се обърнали към институции и посланици с вярата, че ще съумеят да спрат построяването на автомагистралата през това трасе.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР