bTV Деца и възрастни се обучават да рисуват улични графити. Уникалното

...
bTV
Деца и възрастни се обучават да рисуват улични графити. Уникалното
Коментари Харесай

Уникално училище отвори врати във Варна

 bTV Деца и възрастни се образоват да рисуват улични графити. Уникалното учебно заведение отвори порти във Варна, а визитата на уроците е изцяло гратис, оповестява bТV.

Макар зародило като ъндърграунд просвета рисуването на графити от дълго време е прието за изкуство в доста елементи на света. У нас обаче към момента е на ръба на закона заради неналичието на легални места за практикуването му.

Не може да ни гонят от всички места за изобразяване, легални, или не, и в един миг и да няма обезпечено място за нас. Т.е. човек, който желае да се научи, няма къде, а тези, които желаят да видят подобен вид изкуство, още веднъж няма къде ", съобщи Дамян Николов, създател на учебно заведение за графити.

Именно по тази причина Дамян основава преди няколко месеца учебното заведение за графити. В него дребни и огромни се образоват със спрей в ръка да основават не вандалски драсканици, а изкуство.

" Точно този интервал, в който по-младите актьори рисуват на улицата незаконно, те да бъдат подкрепени по някакъв метод. Да им се сътвори пространство и условия да могат да натрупат доста по-бързо опита, който ще натрупат незаконно, да могат да натрупат опита си легално и да могат да се развият в вярната посока ", изясни Дамян.

Той има вяра, че по този метод може да ограничи безразборното драскане със спрейове по стените на жилищни и публични здания, което дефинира като грозно и отблъскващо.

С изкуството мога единствено да покажа, с добър образец да покажа на младите по какъв начин да си влагат енергията", разясни още създателят на учебното заведение за графити във Варна.

Идеята на Дамян бързо набира почитатели и към този момент десетки посещават уроците.

16-годишният Димитър признава, че заради неналичието тук-там за изобразяване на графити няколко пъти си е разрешавал да твори върху изоставени здания.

" Не е доста прелестно да се оглеждаш всяка втора минута и да се притесняваш какво ще стане, кой ще пристигна и ще ти направи проблем ", споделя Димитър Димитров.

Сега младежът може да рисува и да се усъвършенства на мира, без непрекъснато да наднича зад тила си. Както и всички останали, които посещават учебното заведение.

" Част от драсканиците, може да са доста дребен %, само че са демонстрация на това, че дадени деца, младежи - желаят да пробват графити и го вършат на улицата, където оттова се получават точно тези драсканици. Докато, в случай че дойдат в школа или отидат някъде, да се научат да го вършат, това с дадена нотка на арт, може да се получи по-красиво ", счита Георги Георгиев.

Графити учебното заведение е на правилото на килийните учебни заведения, а всеки в даден миг може да влезе в ролята на преподавател на останалите.

" Идват художници, актьори, които имат познания в дадена сфера. Могат да рисуват примерно портрети, занимават се с краснопис или графичен дизайн. Това е и задачата, да се предава. Ако някой, даже по-малък, знае нещо ново, освен това или някакъв материал, който се употребява, може да го съобщи на останалите ", изясни Дамян Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР