bTV разполага с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, според който

...
bTV разполага с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, според който
Коментари Харесай

Вдигането на максималния осигурителен доход ще засегне стотици хиляди българи

bTV разполага с проектобюджета на Държавното публично обезпечаване, съгласно който оптималният застрахователен приход се усилва.

Заложено е таванът да стане 3 750 лева Промяната ще засегне стотици хиляди българи, които получават заплата над настоящия предел. Така и те, и работодателят, ще внасят повече за осигуровки.



Минималният застрахователен приход също се подвига. Той ще е на равнището на минималната заплата следващата година, която е 933 лева Прагът ще е толкоз, в това число за земеделците.

Доброслав Димитров, който работи бранша на осведомителните технологии, твърди, че повдигането на оптималния застрахователен приход е целесъобразно поради инфлацията.

В неговата област обичайно са заети най-вече от осигуряващите се на оптималния приход - към 100 хиляди души. Според него осигурителните промени пропущат фактора „ сив бранш “.

В проектобюджета се планува таванът на осигуровките да се усили до 4 430 лева през 2026 година.

Според работодателите, плануваният растеж за следващата година изпреварва този на възнагражденията.

„ Нарастването му за следващата година би трябвало да бъде по-умерено - до 3550 лева Оттам насетне да следва растежа на междинния застрахователен приход. От размера на оптималния застрахователен приход зависи оптималната пенсия, когато отпадне таванът “, уточни ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Пенсионният таван за следващата година остава 3 400 лв..

„ Във всички случаи този таван би трябвало да отпадне, тъй като за хората с високи заплати, които ще се обезпечават на 3700 лв., таванът на пенсиите не може да остане 3 400 лв. “, разяснява в „ Тази събота и неделя “ някогашният министър на труда и обществената политика Лидия Шулева.

Според КНСБ повдигането на оптималния застрахователен приход ще усили приходите и ще понижи недостига.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР