БТВ излъчи цялото интервю с американския посланик Ерик Рубин, след

...
БТВ излъчи цялото интервю с американския посланик Ерик Рубин, след
Коментари Харесай

Американският посланик Ерик Рубин: В България има много некоректна информация за закона „Магнитски“

БТВ излъчи цялото изявление с американския дипломат Ерик Рубин, откакто през вчерашния ден анонсира съвета му България да внимава с покупката на изтребители.

– Нека стартираме с по-широката картина в света през днешния ден. В Европа думите на президента Тръмп, че Съединените щати са подготвени да заличат от лицето на земята Северна Корея, отекнаха доста мощно. Тази заплаха от нова война, действителна ли е?

– Благодаря ви за въпроса и опцията да приказвам пред вашите фенове. Това е доста сериозна и значима тематика за всички нас. Ние работим с всички съдружници, в това число и вашето държавно управление, с цел да обърнем внимание на заплахата от нуклеарната стратегия на Северна Корея.

Ние казахме доста ясно, че желаеме решение посредством договаряния, имаме вяра, че това е от сериозно значение решението да се вземе по дипломатически път и да е спокойно. В същото време, интернационалното право би трябвало да бъде спазвано и в последна сметка ние не можем и няма да приемем Северна Корея с нуклеарно оръжие. Това е недопустимо и за нас, и за света.

Вече видяхме основни доказателства за безотговорността на Северна Корея и нарушавания на интернационалните закони – ракетните им опити, в това число и този над Япония, което е нарушаване на въздушното пространство на непозната страна. Това не е режим, на който можем да имаме вяра и не е режим, който би трябвало да има нуклеарно оръжие.

– В последната седмица чухме неведнъж думите – бомби, удари, война. С какво би трябвало да бъде бомбардирана Северна Корея – с оръжия или със смарт телефони, както предложи един американски морски пехотинец?

– Аз съм последовател на концепцията да отворим Северна Корея за света, тъй като в случай че народът на тази страна види света в неговата действителност, нещата ще са доста разнообразни. Това ще окаже напън върху режима да промени последната в действителност затворена страна на планетата. Няма друга страна, в която хората да нямат достъп до информация по какъв начин наподобява живота на открито. Аз одобрявам тази концепция, тъй като най-важни са истината, прозрачността и откритостта. Все характерности, които освен че режимът в Северна Корея не почита, а даже намерено ненавижда.

– Да поговорим за България. Вие сте тук повече от година. Защо решихте да извършите акцията „Силата е в теб“. Това някаква световна самодейност на Държавния департамент ли е или ваша локална концепция?

– Благодаря ви, това е чисто локална самодейност, която получи поддръжка от нашето държавно управление във Вашингтон и нашите сътрудници. Това е нещо ново и взехме решение да опитаме по няколко аргументи. Първо, тъй като ние в действителност имаме вяра в нея – страната ви има голям капацитет, българският народ към този момент реализира толкоз доста в последните повече от 25 години след края на комунизма.

Тук и в този момент има толкоз хора, които вършат впечатляващи и изобретателни неща, показвайки храброст, кураж и отдаденост. И за жалост не им се обръща задоволително внимание.

Посланията, които доближават до хората най-често са отрицателни. И ние си казахме – дано опитаме да намерим няколко образеца на хора, които са разнообразни, трансформират обстановката към по-добро. И да ви кажа – не ни беше изключително мъчно да намерим тези образци и ще има още, тъй като ние ще продължим нашата акция тази година.

– Тоест, вашето обръщение е: „бъдете обединени, мислете положително и бъдете заедно…?

– Определено. Това обръщение има и по-широко значение за всички нас, в Евроатлантическата общественост, всички нас, които сме съдружници, които зависят един от различен и се поддържат.

– Ако пренесем това обръщение в интернационалната политика и връзките сред Европа и Съединени американски щати, можем ли към момента да разчитаме едни на други? Защото немският канцлер Ангела Меркел неотдавна сподели, че „времената, в които ние изцяло подвластен от други са отминали. И ние, европейците би трябвало да вземем ориста си в нашите си ръце“. Е, можем ли да разчитаме на нашите остарели партньорства?

– Да, 100 %. Това е първата част на моя отговор. Америка е тук и ще е тук, с цел да поддържа България. Ние пазим и поддържаме нашите другари и сътрудници. Абсолютно, без никакво подозрение, аз ви давам безапелационен отговор по този въпрос – да. Но желая да прибавя, че това, което сподели канцлерът Меркел в нейния доста добър коментар е правилно. И мисля, че има позитивно обръщение. Тя даде някои изявленията по-късно, в които посочи това, което е имала поради.

Тя сподели – „Първо, Европа не може да разчита единствено и изцяло на Съединените щати. Тези дни приключиха“. Това обаче не значи, че Европа не може да разчита на Съединени американски щати като съдружник и сътрудник. Но това би трябвало да са равноправни и уравновесени връзки. Европа е най-голямата стопанска система в света, Европейският съюз е съвсем половин милиард души.

Казвали сме го неведнъж – освен президентът Тръмп, Обама, Буш – ние мислим, че Европа би трябвало да направи повече като съдружници и сътрудници в границите на НАТО, с цел да може да се оправя с провокациите дружно с нас, а не разчитайки изцяло на нас да решаваме всички проблеми. Това не е практично и е невероятно. И мисля, че към този момент имаме схващане, че Европа ще направи повече и ние поддържаме това. И одобрявам това като положителна стъпка.

– Президентът Радев прикани Съедините щати да засилят своите вложения в България. Къде виждате благоприятни условия за това, като имате поради, че вложенията стават все по-смесени – от Русия, от Китай, от Турция. Също както и опитите за влияние…

– Имаме много сполучлива история в това отношение в последните 27 години. Американските вложения тук бяха големи и имаха доста положителна роля. Имаме доста сполучлива Търговска палата със стотици членове и милиарди евро вложения в цялата страна, което значи работни места, поддръжка за фамилии и принос за българската стопанска система. Има два тренда, които са действителни. Да, вложенията през днешния ден са разнородни. За нас това е нещо положително – да, ние желаеме нашите компании да имат триумф и търговията ни с България да пораства.

За страната ви е хубаво да имате вложения от целия свят – китайската стопанска система е безспорна действителна. Очевидно Турция е съседът ви с най-силна стопанска система и фактът, че тук има турски вложения не е изненада, а нещо положително. Но България сега се нуждае от повече работни места с положително възнаграждение, с цел да може хората да останат, техният стандарт на живот да се покачва. Така, че – колкото повече вложения, толкоз по-добре. Това, което не е добре и се случва е спадът в задграничните вложения в последните две години. Имаме внезапен растеж в предходните пет години и след което стартира спад, в това число и за американските вложения. Едно от нещата, които аз се пробвам да направя като дипломат е да предизвиквам вложенията, само че също и да приказвам ясно дружно с други посланици какво е нужно, с цел да привлечете вложения. Това включва възстановяване на бизнес-климата, възстановяване на правосъдната система, с цел да може вложителите да разчитат на нея и да имат спокойствието, че при проблем, те ще могат да се опрат на нея. Това е нещо, за което не преставам да приказвам при всяка опция, тъй като аз в действителност имам вяра, че в последна сметка, стопанската система е най-важният въпрос.

– Президентът и министър председателят влязоха в битка към поръчката на самолети. Румъния през седмицата одобри проект да придобие нови самолети Ф-16 и ракетни системи „Пейтриът“. Как можете да извършите вашата оферта за тези самолети по-изгодна…?

– Ние поддържаме модернизацията. Ние поддържаме решението на българското парламент да финансира модернизацията. За България е нужда да придобие съвременно въоръжение във всички сфери на въоръжените си сили. Мисля че тук държавното управление, президентът и болшинството в Народното събрание имат единодушие. В този смисъл, не ние сме тези, които би трябвало да кажат кое съоръжение да бъде поръчано, би трябвало да се приказва какви би трябвало да са целите при поръчката на това скъпо ново съоръжение.

Много е значимо то да е съвместимо с това, което употребяват Съединените щати и останалите членове на НАТО, в това число и другите страни в района. Това е значимо освен при учения, само че и при взаимни интервенции, военновъздушните сили да могат да се разпростират дружно доста елементарно, познавайки своето съоръжение. Това са неща, които съгласно мен би трябвало да бъдат взети поради, само че крайното решение по какъв начин да бъдат изхарчени толкоз доста пари е на държавното управление, Народното събрание.

– Миналата седмица в отчет на българското държавно управление, Русия беше разпозната измежду огромните външни закани. В същото време българският министър председател Бойко Борисов разгласи желанието на България да дискутира за повдигане на глобите против Русия в границите на българското председателство на Европейския съюз. Какъв е американския взор към опцията за повдигане на тези наказания?

– Мисля, че нашата позиция във връзка с глобите е същата като позицията на Европейския съюз, и че това е една мощна позиция, която ние формирахме дружно – Съединени американски щати, Европейски Съюз, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия и няколко други страни – и тази позиция споделя доста ясно, че би трябвало да има напън над всички страни, въвлечени в този драматичен спор в Украйна, само че доста съответно върху Русия, която нелегално опита да анексира Крим в нарушаване на интернационалното право.

Русия е тази, която не извършва отговорностите си по Минските съглашения. Сега има предложение да се изпратят миротворци и това е нещо, за което сме се произнесли, че заслужава да се обмисли, тъй като поддържаме всяко изпитание, опитващо се да постави завършек на този спор. Така че, оставайки обединени вътре в Европейския съюз, по този начин и Съединени американски щати и Европейски Съюз взаимно – във връзка с глобите, от извънредно огромно значение е да вземаме тези решения дружно. Надявам се да видя повдигането на глобите, тъй като това би означавало съгласно мен, че спорът е към своя край и че териториалната целокупност на Украйна още веднъж ще е зачетена, тъй че това би било добра вест. Но единствено в подтекста на напредъка по тези въпроси и мисля, че това би трябвало да бъде казано доста ясно.

– Глобалният акт „Магнитски“ стана нещо като платформа за борба сред двама някогашни бизнес-партньори, които се пробват да изнесат своята омраза в Държавния департамент. Единият е наел някогашен сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да упрекна другия, който пък ще бъде защитаван от адвокатската фирма на някогашен консултант на Рейгън. Кажете ми, господин дипломат, световният акт „Магнитски“ може ли в действителност да провокира следствие на американските институции по този въпрос? И какви могат да бъдат следствията?

– Благодаря за опцията да внеса изясненост по този въпрос – какво значи Законът „Магнитски“, какво не значи – тъй като почтено казано има доста неточна информация в българските медии. Но няма да злоупотребявам за какво информацията е по този начин погрешно интерпретирана.

Този закон не засяга съответно България, това е световен закон и по тази причина цялото му име е Глобален закон „Магнитски“. Той се отнася за целия свят и не е углавен закон. Това което споделя е, че всеки – всеки човек или организация – може да изпрати молба за разглеждане против хора, забъркани в нарушавания на човешки права или в корупционни практики, която да бъде прегледана от американското държавно управление. Това е всичко, което този закон споделя, и това се отнася за целия свят. Този закон не засяга съответен човек или съответна страна. Срещу Русия към този момент са прилагани наказания по този закон. Както споделих, това е закон, който визира целия свят, всеки може да се позове на него и всички молби, които са изпратени по този закон, биват деликатно обсъждани. Това съставлява законът.

– Двама американски президенти посетиха България от края на 90-те до момента. Бил Клинтън пристигна в последната година на втория си мандат. Джордж Буш пристигна в последната година на втория си мандат. Барак Обама пропусна България. Да чакаме ли президента Доналд Тръмп у нас в обозримо бъдеще?

– Нищо няма да ме направи по-щастлив от обстановката, в която аз посрещам президента Тръмп на летището в София. Правя всичко допустимо, което ми е по силите да направя това действителност. Очевидно е, че не мога да обещая, тъй като решението не е мое. Ние не дефинираме неговия график.

Но аз ще свърша моята работа, обяснявайки за какво България е значима, за какво нашето партньорство и другарство е значимо, какъв брой добре ще бъде посрещнат президента тук. Ще се постарая това да не е и единствената аудиенция, а да имаме още доста и в двете направления. Защото съгласно мен е значимо във време на международни провокации, нашите държавни управления да имат контакти и да могат да разискват своите позиции. Ще направя всичко допустимо и в случай че съумея да реализира тази цел и Тръмп пристигна в България, ще съм един доста благополучен дипломат.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР