bTV "Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си", заяви

...
bTV
"Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си", заяви
Коментари Харесай

Директорът на БНБ: Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си

bTV "Хората могат да са безусловно спокойни за парите си ", съобщи ръководителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев на днешния Никулден, празник и на банкерите.
"Всички индикатори са на положително ниво, облагата за втора поредна година на бранша приближава исторически най-високите нива. Свидетели сме на това по какъв начин кредитната интензивност се усилва, неприятните заеми понижават, тъй че имаме доста положителни фактори и не инцидентно тези интернационалните организации взимат решения за повишение на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на действителни обстоятелства ", добави той.

По думите му левът е постоянен - и преди една година с 2 лева можеше да се купи 1 евро и 2 цента, и в този момент е по този начин.

На въпрос обаче по кое време тези 2 лева ще се трансфорат в едно евро, той отговори по този начин:

"Когато всички нужни за това процедури бъдат осъществени. Има поредност от стъпки, които би трябвало да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се причисли към валутния механизъм II. След това има един интервал от не по малко от три години, тъй че това ще изисква време (...) Самото престояване във валутния механизъм е най-малко две години, а ние още не сме създали тази стъпка ", изясни Радев.

"Както процесът, по този начин и присъединението към Еврозоната ще има позитивен резултат за стопанската система. Достатъчно е да погледнете отчетите на интернационалните кредитни организации, които бяха публикувани в края на предходната седмица. Те ясно показват като главен фактор за бъдещото повишение на кредитния рейтинг на страната присъединението на нашата валута към валутния механизъм ", сподели още шефът на Българска народна банка.

"Ако стопанската система работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя несъмнено работи по-добре, това се вижда от всички знаци. Друг е въпросът, че има в някои случаи лаг (забавяне - б.ред.) във времето сред това, което виждаме като макроикономически индикатори, и това, което хората усещат директно по своя джоб или по метода на живот, който водят ", уточни Радев.

Той разяснява и така наречен криптовалути (вкл. биткойн), ползата към които в последно време граничи с нервност.

"Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които би трябвало да са ясни преди да има съдържателна полемика. Първият въпрос е,че в тази ситуация с биткойни и сходните така наречен криптовалути, не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са артикули и обект на нечиста сделка, които някои вложители употребяват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тематика не би трябвало да се смесва с тематиката за цифровите пари, които евентуално един ден в банките, Централните банки, ще имитират.

Това не е реалност, само че централните банки изследват деликатно този въпрос. Тези цифрови пари ще бъдат същински пари, единствено че в цифрова форма. Следователно, когато приказваме за биткойн, става въпрос за един умозрителен актив, а не за валута. Ето за какво Централните банки не контролират и биткойн, и сходните структури ", беше обяснението на Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР