БТА Всичко е под контрол. От нас зависи да продължаваме да

...
БТА
Всичко е под контрол. От нас зависи да продължаваме да
Коментари Харесай

Затягат мерките в най-засегнатите от пандемията области

 БТА Всичко е под надзор. От нас зависи да продължаваме да държим пандемията под надзор. Това е главната ни цел. Тези ограничения ще бъдат препоръчани на Националния действен щаб за ново разглеждане предвид на хода, който би трябвало да предприемем. Дали да бъде народен или местен. Това заяви здравният министър проф. по време на ексклузивен брифинг след среща с членовете на НОЩ и шефовете на РЗИ-та.

Той посочи, че желаеме да запазим оптимално дълго време епидемията под надзор, с цел да може с имунизацията да стигнем оптимално напред. 

По думите му в 8 области има заболяване над 300 на 100 000 души. Сред тях са Кюстендил, Бургас, София-град и Шумен.

" Мерките, за които мислим, са разнообразни: носене на маски навън, въвеждане на по-ранен вечерен час за нощните заведения, ограничение достъпа до моловете и фитнесите и отдалечено образование за учениците. Все още мислим дали тези ограничения да са национални или местни. Оправната ни точка е да проведем изборите в безвредна среда. Не използвайте сегашната обстановка за политически спекулации, тъй като това е безконтролно ", изясни здравният министър. 

Проф. Ангелов прикани хората да са спокойни и рационални и да носят маски. " Ситуацията наподобява под надзор и би трябвало да остане по този начин оптимално дълго време ", сподели той.

По думите му следва ново разискване на новите ограничавания с Националния действен щаб и надлежно взимане на дефинитивно решение по предложенията. Ангелов посочи, че заболеваемостта е предходна 300 на 100 000, само че към този момент не на 14-дневна база, а на 7-дневна.

Повече от 3 часа продължи срещата сред министъра на опазването на здравето, шефовете на всички районни здравни инспекции в страната и представители на Националния действен щаб за битка с ковид. На срещата се разиска въвеждането на спомагателни ограничения по отношение на увеличаващите се случаи на новозаразени с ковид и разпределението на имунизациите, които би трябвало да бъдат доставени до края на седмицата в страната.

Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол. За резултатите оповестява Националният център по заразни и паразитни заболявания.

След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, английският вид на вируса е доказан при 303 от пробите. Южноафриканският, бразилският и нигерийският вид на ковид не са доказани у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР