БТА Ваксинацията срещу Ковид-19 донесе много надежда, но и много неясноти

...
БТА
Ваксинацията срещу Ковид-19 донесе много надежда, но и много неясноти
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Ваксинираните не трябва да спазват мерките

 БТА Ваксинацията против Ковид-19 донесе доста вяра, само че и доста неясноти със себе си освен у нас, а и в света.

Част от страните обмислят да слагат единствено по една доза, тъй че да могат да обзет по-широк кръг от хора. Други са безапелационни - имунизацията няма резултат, в случай че не е сложена по наставление.

" За страдание доста от нещата станаха като импровизация, което по никакъв начин не би трябвало да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще би трябвало повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не би трябвало да се удължават отстоянията сред двете ваксини ", коментира имунологът и шефът  на департамент " Имунология " в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

По думите му при слагане единствено на първата доза от ваксината  категорично няма да бъдем предпазени от Ковид-19. 

Доц. Чорбанов съобщи в " България заран ", че е последовател на имунизациите като цяло, а отрицателното отношение към тях е много разнообразно. Въпреки това самият той не счита да се имунизира на този стадий.

" Става дума за трезвия здрав разсъдък, в който ние одобряваме, че ваксината е нещо хубаво, само че тази съответно се нуждаеше от малко повече проучвания ", съобщи той.

Според него имунизираните против Ковид-19 не би трябвало да съблюдават противоепидемични ограничавания.

" Смисълът на имунизацията е този човек да бъде защитен. Ако човек е ваксиниран и имунизацията е ефикасна, безусловно наложително е този човек да бъде свободен и да живее по един естествен метод ", безапелационен бе доцент Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Чорбанов разяснява и тематиката за предстоящите избори по време на пандемия.

" Не считам, че има какъвто и да е проблем хората да гласоподават, отстоянията, защитните средства на комисията са същите като в градския превоз, в хипермаркетите. Проблемът е, в случай че има по-голям брой карантинирани. Трябва да се откри метод да се гласоподава по домовете ", счита имунологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР