БТА След срещата си в Белия дом, продължила около два часа,

...
БТА
След срещата си в Белия дом, продължила около два часа,
Коментари Харесай

Борисов за срещата с Тръмп: Максимално защитих интересите на България

 БТА След срещата си в Белия дом, траяла към два часа, министър председателят Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изказване. Не с всеки се подписва подобен документ, означи пред публицисти министър председателят Борисов.

Отдавна не се вълнувам от такива срещи, тъй като не ми е за първи път да съм в Белия дом, сподели Борисов след диалозите. Мисля, че на идната среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В Съединени американски щати гледат на България като на доста праволинейна страна, която има общи полезности със Съединени американски щати, уточни Борисов. Убеден съм, че Доналд Тръмп ще пристигна в България, сподели още Борисов.

Убеден съм, че визите ще паднат, освен тъй като сме създали доста по тематиката за отпадането на визите. Канада е ослепителен образец, че не сътворяваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра и че ще остане в сърцата на българите за доста години в случай че направи този жест. " Самият той пред вас сподели, че се работи по тематиката за визите и в този момент, на потегляне, сподели, че ще работи доста интензивно и доста скоро ще даде отговор на въпроса по кое време ", сподели Борисов.

В писмения документ, подписан през днешния ден, е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има опция да обезпечи диверсификация за доставките на природен газ за прилежащите страни, сподели Борисов. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад в този момент се прибавя и север - юг, като се построяват интерконекторите с Гърция, уточни Борисов. Мисля, че оптимално съм защитил ползите на България, уточни министър председателят.

По тематиката за АЕЦ " Белене " отделихме 15 минути, тъй като до момента се говореше че " Белене " е съветска централа, а това не дава отговор на истината - тя е 100 % българска централа, уточни Борисов. Част от технологията е съветска, само че има и на немски компании, а и има действителна опция да влезе и Дженерал Електрик, сподели Борисов. Важно е да се знае, че нуклеарното гориво ще е примерно на Уестинг Хаус. Давам единствено образец за допустима скица - това е един луксозен план. Казах на Доналд Тръмп, че не мога да върша чисто нова централа и два нови реактора " 3 плюс " да ги " хвърля в реката ", ще ме бият българите с камъни ", сподели Борисов. Той е предприемач и ме разбра, че това е доста добър план и още тази седмица идват техни нуклеарни специалисти, с цел да видят реакторите Белене и Козлодуй, добави той.

Всички считат, че самолетите F16, които ще купим са най-хубавите. Сега взаимно работим по модернизиране на летищата, сподели още Борисов. Генералите, които ни посрещнаха, са били през 2009 година в полигона " Ново село " на подготовка и познават Несебър и Варна, което демонстрира че с нашите военни упражняват като бойни приятели, уточни Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.

Черно море е несъмнено море и се надявам, че ще е по този начин. Има разлика сред база и координационен център, уточни Борисов. Винаги съм казвал, да има колкото се може повече учения, с цел да може да се усили възпиращата ни мощност и това би трябвало да е ясно на всички. Ние с президента Тръмп не сме споделили и дума против трета страна, " в случай че някой шпионства ние го залавяме и му даваме период по най-бързия метод да си замине ", сподели Борисов пред публицистите.

Когато има зловредно въздействие, българските служби и прокуратура работят незабавно. " Не можах да му обясня, по какъв начин е допустимо прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи да арестуват упрекнат в шпионаж и български съд да го пусне да отиде в Русия да вземе медал от Владимир Путин ", сподели Борисов.

Сред срещата си с Доналд Тръмп министър председателят Борисов отиде на среща с шефове на компании от Американската комерсиална камара.

Представители на огромни компании като Филип Морис, Бритиш Американ Табако бяха уведомили американския президент, че България е образец в битката с контрабандата, сподели българският министър председател. Тръмп остана много сюрпризиран, като му споделих, че имаме единствено 3 % контрабанда на цигари, сподели Борисов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР