БТА Наясно ли са родителите как да подкрепят децата си по

...
БТА
Наясно ли са родителите как да подкрепят децата си по
Коментари Харесай

Очаква се МОН да одобри наръчник за родители за обучение в електронна среда

 БТА Наясно ли са родителите по какъв начин да поддържат децата си по време на онлайн образованието? Екип на Педагогическия факултет на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “ е създал справочник, който следва да бъде утвърден от Министерството на образованието и науката. Родителите ще разполагат с него и в електронен формат.

Ръководството за подкрепяне на родителите е структурирано след обзор на сходни издания в други страни и на други континенти, изясни в предаването " Хоризонт до обед “ проф. доктор Галин Цоков, шеф на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти.

Отделено е място на онлайн сигурността, отбраната на персоналното пространство и етикета в мрежата като значим детайл от образованието в домашна среда. Засегнати са въпросите за взаимоотношенията сред родители и деца, както и сред родители и учители в границите на отдалеченото образование.

Към родителите се насочат съответни рекомендации съгласно възрастта и стадия на образование на техните деца – от детската градина до гимназиалната степен, посочи проф. Цоков.

" Ние тръгнахме от едно много съществено емпирично проучване на проблемите, свързани с отдалеченото образование. То обхвана над 10 200 респондента, над 8 600 родителя, над 1 600 учителя. То даде забавни данни във връзка с главните проблеми и главните позитивни страни. Около 69% от родителите интензивно се ангажират при подкрепяне на образованието на децата си у дома. Горе-долу подобен е процентът в други проучвания, които дефинират фамилната ангажираност и при обичайното образование – 70% от родителите са ангажирани, към 30% от родителите са неангажирани задоволително. “

Родителите отделят приблизително към 2 часа дневно, с цел да подкрепят децата си при тяхното образование от разстояние. За началния стадий на образование това време е към 3 часа, а в гимназиалния стадий внезапно понижава, сочат данните.

С дискретно наблюдаване родителят би трябвало да следи дали детето съблюдава реда и графика на образователните занятия, е записано още в наръчника.

" Родителите би трябвало доста интензивно да контактуват с децата – заран, преди началото на образователните часове, да дискутират какво следва, какви съществени задания има през съответния ден. Следобед, вечерта също да се дискутира какво има като резултати. “

Част от рекомендациите са ориентирани към родителите на деца със специфични просветителни потребности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР