БСП започва подписка сред българите за спиране на сделката с

...
БСП започва подписка сред българите за спиране на сделката с
Коментари Харесай

БСП започва подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ

БСП стартира подписка измежду българите за прекъсване на договорката с ЧЕЗ, оповестиха от пресцентъра на партията.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се е срещнала през днешния ден с чешкия дипломат Душан Щраух в централата на Българска социалистическа партия.

Гинка Върбакова: Съгласни сме да включим страната в договорката за ЧЕЗ

Румен Радев за проблема ЧЕЗ: Тревожното е, че службите не сработиха

"Връчих на чешкия дипломат позицията на Българска социалистическа партия по отношение на продажбата на ЧЕЗ. Тя е от 2004 година и не е променяна. Ние желаеме българската страна да има надзор в този бранш ", е декларирала Нинова в изказване след срещата. Посланикът е поел ангажимент да съобщи писмото на чешкото държавно управление.

Според нинова има няколко метода за деяние оттук насетне. "ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно единодушие, да скапват контракта си, да започва нова процедура и тогава страната да се включи, като един от възможните купувачи. Вторият вид е Гинка Върбакова да трансферира всичките си акции на страната. И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са сложена според или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик. Това е неуместно ", счита водачът на Българска социалистическа партия.

"От няколко дни, с авторитетни адвокати по европейско право и по комерсиално право в България, обсъждаме и приготвяме за внасяне групов иск в съда, български или чешки, както решат експертите, и желаеме да се спре договорката ", е декларирала водачът на Българска социалистическа партия.

Тя е отбелязала, че българските институции са "проспали " договорката. "Затова ще се обърнем към български или чешки съд и започваме подписка в цялата страна от български жители - клиенти на ЧЕЗ, които считаме, че могат да бъдат по делото трета заинтригувана страна и да внесем групов иск за прекъсване на договорката ", е пояснила Нинова.

Движение за права и свободи за ЧЕЗ: Нямаме информация

Каракачанов: Държавата не може да нападна договорката за ЧЕЗ

"Отговорността за случилото се не е на държавното управление на Чехия, а на България и персонално на Бойко Борисов. През последните дни се оплетоха в неистини. Вчера министър председателят ни беше компрометиран и от чешкия министър-председател. Това е безусловно непростимо за европейска страна. Също от чешка страна, беше изобличена и лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развиване нямала отношение към договорката. Щом държавната банка има, значи и страната, и държавното управление на Борисов има ", е декларирала Нинова.

Според нея министър председателят работи под паника в две направления, с цел да се избави. "Първо, обичайно хвърля виновността на различен и сподели, че някакви "гадове " желаят да го смъкват от власт ", е показала Нинова. "Кого наричате "гадове ", господин Борисов? Защото през 2013 година ви смъкна от власт българският народ с митинги. По думите й най-малкото, което може да направи Борисов, е да се извини на българския народ.

"Разбираме, че енергийната и националната ни сигурност, както и животът на българите са сложени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докарал до там - да се моли на Гинка от Пазарджик. Мисля, че в по-унизително състояние не сме били в никакъв случай ", е коментирала водачът на Българска социалистическа партия.

Задаваме и въпроси към чешкото държавно управление с очакване за отговори спазено ли е чешкото законодателство, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офошорни компании са се заели по договорката. ЧЕЗ изпълнило ли е изискванията да предизвести българското държавно управление за договорката, декларирала още Нинова.

За още настоящо и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР