„БСП за България“ няма да подкрепи решение за износ на

...
„БСП за България“ няма да подкрепи решение за износ на
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи решение за износ на оръжие за Украйна

„ Българска социалистическа партия за България “ няма да поддържа решение за експорт на оръжие. Позицията на левицата остава непроменена, обявиха членове на парламентарната група и на Изпълнителното бюро на партията.

Въпросът с ремонта на военната техника ще бъде обсъден на съдружен съвет по-късно довечера, разгласи пред публицисти пред централата на левицата на ул. " Позитано " министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, който е и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

Днес членовете на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, сътрудниците в коалиция " Българска социалистическа партия за България " и управлението на парламентарната група се събраха на общо съвещание по отношение на " позиция по експорт на оръжия за Украйна и газовите доставки за България ". За на следващия ден е планувано изключително съвещание на Народното събрание, на което депутатите ще прегледат даването на военнотехническа помощ за Украйна, а довечера се чака въпросът да бъде разискван на съдружен съвет на обединенията от ръководещото болшинство.

Пред публицисти министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков сподели, че няма да трансформират позицията за износа на оръжие.

„ Личното ми мнение е, че не е проблем да се ремонтира техника. Това не е директен експорт на оръжие “, сподели Гьоков. Той уточни, че въпросът ще бъде дискутиран довечера и на съвещание на съдружния съвет.

„ Ще забележим какво ще се договорят там ръководителите на партиите и ние по всяка възможност ще свикаме Националния съвет на Българска социалистическа партия, с цел да вземе окончателното решение “, уточни Гьоков.

„ Ние, несъмнено, ще гласуваме „ срещу “ решение за експорт на оръжие и муниции “, съобщи Гьоков и добави, че може да бъде изработен компромис, в случай че в решението на Народното събрание са упоменати съответно дейностите за оказваната военнотехническа помощ, измежду които, по думите му, е и ремонтът на военна техника.

Ако формулировката е единствено военнотехническа помощ, ще желаеме да се посочи какво се схваща, тъй като думата „ военно “ е притеснителна, обясни той.

Румен Гечев разяснява, че не вижда разлика сред експорт на танкове и техния ремонт тук, след което, по думите му, те още веднъж би трябвало да бъдат изнесени. Депутатът уточни, че позицията на левицата не е променяна и също подсети, че решенията в партията се взимат от груповите ѝ органи.

Депутатът Александър Симов също сподели, че не чака да има смяна в позицията на Българска социалистическа партия. И министърът на туризма Христо Проданов разяснява, че позицията на левицата ще бъде показана пред сътрудниците им по време на съдружния съвет. Колко пъти да повтаряме, че Българска социалистическа партия е срещу експорт на оръжие, сподели Проданов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР