БСП ще върне третия проучвателен мандат неизпълнен още в четвъртък,

...
БСП ще върне третия проучвателен мандат неизпълнен още в четвъртък,
Коментари Харесай

Утре БСП връща мандата неизпълнен, след като парламентът бламира законодателната програма

Българска социалистическа партия ще върне третия изследователски мандат несбъднат още в четвъртък, откакто по-рано през днешния ден депутатите отхвърлиха да гласоподават проекторешението на Българска социалистическа партия за приемане на законодателната стратегия на Народното събрание за интервала юли-декември 2022 година Предложението точката да отпадне от дневния ред на Народното събрание бе направено от Движение за права и свободи и ГЕРБ и бе подкрепено от 119 депутати, в това число от " ИТН " и " Възраждане ". Първоначално бе планувано то да влезе като първа точка за четвъртък.

По думите на ръководителя на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски гласуването е било тест за това дали има антикорупционно болшинство в Народното събрание. Според него такова няма, а има представители, които желаят да пазят тези, които да се възползват от корупцията.

" Опасността, която следва пред страната от през днешния ден нататък, е отговорност на тези, които които не поддържаха това България да има работещ парламент и работещо държавно управление. Под напътствията на Десислава Атанасова и Йордан Цонев дружно парламентарните групи на " ИТН " и " Възраждане " саботираха и извадиха от програмата на Народното събрание законодателната стратегия на Българска социалистическа партия. Ясно стана на всички, че " Възраждане " са патерица на ГЕРБ, а " ИТН " на Движение за права и свободи ", съобщи Свиленски и добави, че " ИТН " е показала двуличие, демонстрирайки предпочитание за сформиране на държавно управление с третия мандат.

Именно Йордан Цонев от Движение за права и свободи първи направи предложение за отпадането на точката с мотив, че Народното събрание да приема законодателна стратегия за интервал от 6 месеца е юридически нихилизъм. Според Цонев на никое място в правилника за активността на Народното събрание няма такава процедура.

" Условия за сформиране на държавно управление не се одобряват с решение на Народното събрание. Ако някой желае да реализира ползотворно мандат, който му е връчен, би трябвало да откри метод да сформира управническа коалиция не с решение на пленарна зала ", съобщи Цонев.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия се опита да отбрани проекторешението с мотив, че в правилника не е неразрешено Народното събрание да възнамерява активността си.

" Тук приказваме за законодателна стратегия, която дава ориентир за нужното законодателство, а оттова нататък преценката е на Народното събрание по кое време и по какъв метод тези текстове ще бъдат внасяни в седмичната стратегия на Народното събрание ", добави той.

Това обаче не беше задоволително и Народното събрание отхвърли разглеждането ѝ в пленарна зала.

Вчера (26 юли) след съвещание на Националния съвет на социалистите Нинова разгласи, че се надява да се откри институционално и отговорно болшинство, което да поддържа законодателната стратегия, основана на оферти от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". В нея бе записано до 31 юли да бъде определен нов ръководител на Народното събрание, а до 15 август Бойко Рашков да бъде определен за началник на антикорупционната комисия.

" Отговорността за хвърлянето на страната в безвремие без ръководител на КЕВР, без цени на топло- и електрическа енергия, без лицензиране на операторите остава в ръцете на тези, които през днешния ден саботираха България да има държавно управление - ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ". Никой не би трябвало да има подозрение по отношение на зависимостите сред тези четири партии ", сподели Свиленски.

Връщането на мандата в четвъртък значи, че отговорността ще се трансферира и върху президента Румен Радев, който би трябвало да реши дали да остави време на настоящия парламент да организира процедурата по избора на нов началник на Комисията по енергийно и водно контролиране, или незабавно ще разпусне Народното събрание. Ако се реализира втория сюжет, това значи, че предварителните парламентарни избори ще се проведат на 2 октомври.

Междувременно " Продължаваме промяната " неодобрява ГЕРБ и Движение за права и свободи за възобновяване на Иван Иванов отпред на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), откакто изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов отхвърли да включи в дневния ред плановете на решения на двете опозиционни партии с претекста, че няма отчети на отрасловата комисия.

В същото време по-късно през днешния ден в отрасловата комисия по енергетика депутатите ще преглеждат разпоредбите по желание на нов началник на енергийния регулатор и евентуално ще открият нова процедура по избора на подобен. За това упорства точно " Продължаваме промяната ", чиито представители към този момент оповестиха, че няма да поддържат проекторешенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Такава процедура обаче лишава от две до три седмици и изисква по-дълъг живот на Народното събрание, който освен това състояние е допустимо да бъде разхлабен още този петък от президента Румен Радев поради неспособност за съставяне на държавно управление.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР