БСП ще се обезличи, ако се включи в кабинет на

...
БСП ще се обезличи, ако се включи в кабинет на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Мария Габриел - това е Бойко Борисов

БСП ще се обезличи, в случай че се включи в кабинет на Българска социалистическа партия. Мониторинговата група на Екологичен потенциал идва да ревизира България
Кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател би трябвало да преглеждаме освен като предложение на ГЕРБ, в нейно лице би трябвало да виждаме Бойко Борисов. Тя е Бойко Борисов. Възможно е да се еманципира в бъдеще от него, само че това не знаем дали ще се случи. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, в изявление за Българска национална телевизия, предават от пресофиса й.

Бойко Борисов предлага Мария Габриел заради три съществени аргументи, добави тя. Първо, това е мост към партиите, с които договаря – най-много Продължаваме промяната и Демократична България, само че също и към другите. Второ, това е знак към Европейската комисия, че нейната политика ще бъде продължена. И трето, Бойко Борисов пробва да почисти имиджа си в Европа, да построи свое европейско лице, сподели Елена Йончева.

От 2020 година България, която тогава се управляваше от ГЕРБ, е под наблюдаване на мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент (ЕП). Тя се състои от 14 евродепутати, измежду които единственият представител от България е Елена Йончева. Групата деликатно следи процесите в страните членки и се намесва с изследвания, чувания, отчети и задачи в тези от тях, в които открива проблеми с демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Нейни представители, отпред с ръководителя Софи ин’т Велд бяха в София през септември 2021 година В края на тази година е планувана нова задача в България.

Попитана за вероятно присъединяване на Българска социалистическа партия в държавно управление на Мария Габриел, Елена Йончева разяснява, че явно Корнелия Нинова е подготвена партията да бъде включена в сходно ръководство. Това ще обезличи Българска социалистическа партия, безапелационна беше тя. Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова дълги години се бореше с ГЕРБ, само че на думи. Още преди три години споделих, че това е имитационна политика и един ден, в случай че й се даде опция, тя ще влезе в коалиция с ГЕРБ, разяснява евродепутатът.

Елена Йончева предвижда, че следователно сегашните девет % поддръжка за Българска социалистическа партия ще бъдат изгубени и ще се бори да влезе в Народното събрание на идващите избори. Ще се отрази и на локалните избори наесен, когато левите претенденти за кметове ще би трябвало да се опълчват на представителите на десницата.

Левите прогресивни решения, в това число хрумвания и практики в локалната власт, бяха обсъждани на „ Форум за прогресивни леви решения “ в петък в София, проведен от Делегацията на българските евродепутати социалисти. На него участваха близо 600 души.

В България няма политическа просвета, не се приказва за решения, за ляво и дясно в политиката, а единствено за интриги, разяснява още пред Българска национална телевизия Елена Йончева и уточни, че на форума са участвали доста хора, които са си тръгнали с вяра.

Българска социалистическа партия се трансформира в нещо, което управлението й назовава „ консервативна левица “. Левицата постоянно е била прогресивна, постоянно се е стремяла да даде късмет на хората, сподели Елена Йончева. Повишаването на пенсии, заплати и майчински заплащания е единствено финансов инструмент, който се употребява и от десницата.

За левицата е присъщо да се бори за демокрацията, за свободата на словото и човешките права. Лявото би трябвало да се стреми да понижи неравенството в обществото, сподели още тя. Елена Йончева означи, че единствено преди дни е внесла от името на социалистите и демократите в Екологичен потенциал оферти за промени и допълнения към плана на правилник за свободата на медиите. Той беше показан от Европейската комисия в края на 2022 година, като по думите на еврокомисар Вера Йоурова вдъхновението за него е пристигнало от срещите й с Елена Йончева още през 2019 година Социалистите желаят да има механизъм за изсветляване на собствеността на медиите, налична информация за спонсори и рекламодатели. Журналистите да са предпазени от напън в работата си, да не бъдат шантажирани и преследвани, източниците им на информация да не се разкриват. Да се сътвори самостоятелен европейски орган, който да следи медийната независимост и медийния пазар в Европейски Съюз и да реагира, когато има проблем. Амбицията е регламентът, който ще е наложителен за страните членки да влезе в действие през 2024 година

Не е наложителна обаче така наречен Истанбулска спогодба, акцентира Елена Йончева, помолена да разяснява по какъв начин тя би трябвало да се приема в България. Още повече че има решение на Конституционния съд. Ако българското общество и Народното събрание решат, в нашето законодателство ще се одобряват единствено тези текстове, които подкрепят битката с насилието против дами. В България законодателството в тази област не е дейно. Над 20 дами годишно умират поради домашно принуждение, няма центрове за протекция във всички регионални градове, напомни тя. Няма нужда от референдум, има проблем с насилието против дами. Измисленият проблем на Корнелия Нинова за трети пол се употребява, с цел да прикрие, че е подготвена да влезе в коалиция с партия, против която на думи се бори, сподели още Елена Йончева.

На въпрос за какво не поддържа решението на Европейски Съюз незабавно да въоръжи Украйна с муниции, тя сподели, че въоръжението води до ескалация на спора. Вече една година Европейски Съюз дава оръжие на Киев, а през това време спорът се уголемява. Руската страна даже към момента не е употребила своя боен потенциал. Разрастването му може да обхване и прифронтови страни, за каквато към този момент е оповестена България. Вече се приказва за вероятно преразглеждане на Конвенцията от Монтрьо и милитаризацията на Черно море. Единственото, което може да помогне, е да се стигне до договаряния за мир. В Европейския парламент сформирахме групи, в които работим за това да се убеди Европейската комисия да предложи проект за договаряния. Европейски Съюз се е трансформирал в снабдител на оръжие, думата мир не се чува, сподели Елена Йончева. Съюзът губи водачеството, оставя този развой да се води от Турция, Китай. Това слага Европа в позицията на новобранец, съгласно нея.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР