БСП ще реши и съобщи дали подкрепя експертно правителство с

...
БСП ще реши и съобщи дали подкрепя експертно правителство с
Коментари Харесай

„Изнесете ли оръжие за Украйна, на секундата се оттегляме“. БСП почти се видя в кабинета на Габриел

БСП ще реши и заяви дали поддържа експертно държавно управление с министър председател Мария Габриел и мандат на ГЕРБ на следващия ден. Тогава ще се събере Националният съвет на партията, заяви водачът Корнелия Нинова на ненадейно експресна среща с претендента за министър-председател.

Разговорът сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия продължи едвам 15 минути. Габриел още веднъж изиска поддръжка за сформиране на експертен кабинет от Българска социалистическа партия. И попита Нинова дали е склонна да я даде.

Председателят на Българска социалистическа партия обаче първо избра да се обърне към Бойко Борисов, който също взе участие в срещата.

Сбъркахте метода през цялото време. Виждам, че в този момент има някаква промяна. Трябваше да търсим формат за национално, надпартийно държавно управление и то тъкмо с експертен, а не толкоз политически профил – тъкмо този, който в този момент госпожа Габриел показа “.

След което изброи както допирните точки, по този начин и разликите сред двете обединения за вероятно бъдещо ръководство. Те остават същите, както до момента.

Българска социалистическа партия е съгласна, че би трябвало да има постоянно държавно управление и работещ парламент. Че би трябвало да се одобри бюджет, тъй като в противоположен случай страната ще бъде „ изправена пред злополука “.

Вина за това носи служебният кабинет, който отхвърли да внесе бюджет и това беше неточност “, отсече Нинова.

Съгласие има и по въпроса за нуждата от задълбочена правосъдна промяна и за незабавно написване и приемане на законите от Плана за възобновяване и резистентност. Че би трябвало да се работи за влизане в Шенген. И че не трябва да се орязват обществените разноски, които се вършат все още.

И тук идват разликите. Не споделяме вашето виждане за недостиг до 3% за влизане в Еврозоната. Това за нас значи внезапно рязане на разноски в обществена сфера, а ние сме чувствителни на тази тематика. Тази фиксация за приемане на еврото от 2024-а година няма по какъв начин да стане “, сподели Нинова. Според нея дефицитът би трябвало да бъде сред четири и четири и половина %. А от отговора на Мария Габриел се разбра, че ГЕРБ може да склонят на това и да се откажат от упоритостта си за 3% недостиг.

Ако доста интелигентно и градивно бъде изработен бюджетът, може да се доближим до задачата еврозона. Но тя не е самоцел – задачата е непоклатимост на обществените финанси “, изясни тя.

Освен това Българска социалистическа партия ще упорства не просто да не се режат сегашните обществени придобивки, само че да се намерят способи за увеличение на някои пера.

Истанбулската спогодба и изнасянето на оръжие за Украйна са другите две червени линии пред Българска социалистическа партия.

Няма да отстъпим за това. Не знам по какъв начин ще го решим този въпрос “, сподели Нинова.

Не сполучиха опитите на Мария Габриел да предложи компромис, съгласно който в некоалиционно експертно държавно управление партиите могат да запазят идентичността си и не са длъжни да поддържат всяко предложение.

Това не е правилно. Такива неща – всяка партия си пази идентичността – няма по какъв начин да стане. Ако подкрепим общо държавно управление, национално и надпартийно, и то реши да изнася оръжия за Украйна, смятайте, че на секундата се отдръпваме “, сряза я Нинова. И предложи този въпрос да остане отворен за последващи диалози.

Мария Габриел продължава срещите в търсене на поддръжка с Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР