БСП ще предложи като промени между първо и второ четене

...
БСП ще предложи като промени между първо и второ четене
Коментари Харесай

БСП с предложения за бюджета на ДОО

БСП ще предложи като промени сред първо и второ четене на проектобюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за тази година - уеднаквяване на коефициента на тежест на една осигурителна година на 1,35, увеличение на вдовишките добавки и на добавката от учителския пенсионен фонд. Това разгласи депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков на брифинг в Народното събрание след среща с пенсионерски организации.

Той уточни, че сега вдовишките добавки са 26,5% и ще предложат те да станат 30% от пенсията на умрелия брачен партньор. " Третото нещо, което ще предложим, е нарастване на добавката от учителския пенсионен фонд за учителите, които са придобили право на пенсия по-рано. В момента тази добавка е 0,33 на 100 от пенсията за всеки месец, ние предлагаме да стане 0,5 на 100 ", сподели Гьоков. Той означи също, че има хора в пенсионна възраст с коефициент на тежест на осигурителния стаж единица.

Не сме не запомнили и за преизчислението на пенсиите с настоящ средноосигурителен приход да вземем за пример от 2021 година, само че защото отговорно считаме, че това е мъчно да се случи от средата на годината, с нас се съгласиха и пенсионерски съюзи, че ще настояваме това да се случи от 1 януари 2024 година с новия бюджет, разяснява Георги Гьоков.

Той уточни, че пенсионерските съюзи в България са се обединили към декларация, в която приканват депутатите да поддържат първо индексирането на пенсиите с 12% от 1 юли т.г. и второ – предлагането на Българска социалистическа партия за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, предвиждащи две преизчисления на пенсиите.  

От пенсионерските съюзи споделиха, че предходната седмица са се срещнали с Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “, а през днешния ден – с „ Българска социалистическа партия за България “, и са намерили схващане. Те  упорстват настояването им за преизчисляване на пенсиите да се случи в бюджета за 2024 г
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР