БСП ще поиска оставката на кмета Иван Портних и на

...
БСП ще поиска оставката на кмета Иван Портних и на
Коментари Харесай

БСП в готовност да поискат оставката на Портних заради Тубдиспансера

Българска социалистическа партия ще изиска оставката на кмета Иван Портних и на ръководителя на Общински съвет Тодор Блабанов , в случай че локалният парламент не гласоподава незабавни ограничения за разрешаване на казуса с Белодробната болница на идното си съвещание. Това разгласи пред медии ръководителят на Градския съвет на партията Павел Раличков.

Искането на социалистите е Общинският съвет да вземе решение за погашение на забавените хонорари за повече от 10 месеца, както и за покриване на дълга към енергоразпределителното сдружение, поради които бе спрян токът на здравното заведение, а 12 пациенти пуснати по домовете си.

„ Ще желаяме оставките на кмета и ръководителя на Общинския съвет, в случай че няма ясни и съответни решения по предложенията “, разяснява Раличков.
Той добави, че не може казусът да се замита по килима 10 години, изключително когато локална и централна власт са били цялостна симбиоза толкоз време.

Според Българска социалистическа партия съществена помощ и интервенция в решението за прекачване на активността на болничното заведение към друго лечебно заведение би трябвало да окаже Министерството на здравеопазването . Въпреки неведнъж поставения въпрос към него обаче все още към момента отговор няма.

Още преди няколко години локалният парламент взе кардинално решение за прекачване на активността .

„ Повече от 10 години съществува това, че Белодробната болница не може сама да се финансира и постоянно е помагал Общински съвет, тъй като е общинска конструкция. В същото време обаче това е държавно делегирана активност. Екипът на болничното заведение е субсидиран от страната, а не работи по клинични пътеки. След години наред битка дотацията за леглоден на болен е нараснала от 47 лв. на 94 лв.. Грешката е там, че в случай че имаш 100 заболели, тогава тази сума ще бъде задоволителна за прехрана на болничното заведение, само че имахме 18 заболели, а сега 12 и е обикновено тази болница да не може да се устоя сама ", разяснява проф. Анелия Клисарова от Българска социалистическа партия, която е ръководител на здравната комисия към локалния парламент.
По думите ѝ въпросът е желаеме ли да има туберкулозно заболели.

„ Дейността на сътрудниците води до понижаване броя на туберкулозно болните и това би трябвало да е качествения индикатор за работата на лекарите и дали има починали от туберкулоза. Парадокс е да се желаят повече заболели, с цел да може болничното заведение да се устоя. Това е тъй като болничното заведение е комерсиално сдружение и като такова никой не гледа клиничните индикатори и здравните, а финансовите. Нещата доближават до там, че щом здравето е търговия, ще се гледат финансовите индикатори “, добави тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР