БСП ще поиска изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов

...
БСП ще поиска изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов
Коментари Харесай

БСП ще иска министърът на икономиката да бъде изслушан в парламента заради "Емко"

БСП ще изиска чуване на министъра на стопанската система Емил Караниколов в парламентарната икономическа комисия по проблема с отнетия лиценз за търговия на предприятието от военнопромишления комплекс " Емко ". Това стана известно след среща на представители на парламентарната група и протестиращи пред Народното събрание служащи. Не взимаме страна само че чакаме казусът да се реши, обявиха икономисти от Българска социалистическа партия.

Работници от клоновете в Монтана и Трявна пристигнаха в София, с цел да покажат безпокойството си за работните си места. Красимир Падарев, шеф на " Емко " - Монтана, съобщи пред публицисти, че предприятието е в заплаха, тъй като му се вършат пречки и спънки и се нарушава законовият ред в страната. " Пращат се инспекции - оправяме нещата, още веднъж не ни връщат лиценза ", сподели Падарев, представен от Българска телеграфна агенция. В завода в Монтана работят към 400 души, в Трявна - 650.

" Искам да чуя, че не министърът е предизвикал сериите тенденциозни инспекции, а че те са били по закон. С наслада бих научил за какво министърът подреди " Кинтекс " да приключи контракта с нас ", съобщи пред медиите Славчо Димиев от " Емко ".

Лицензът на компанията за търговия беше замразен през юли поради нарушавания при складирането на муниции. След това държавната " Кинтекс " пък трансферира контракт на предприятието за експорт за Индия за осъществяване на различен държавен цех - ВМЗ Сопот.

Паралелно със замразяването на лиценза на компанията на притежателя Емилиян Гебрев бяха повдигнати обвинявания за присъединяване в незаконна група около претенциите на Гебрев за благосъстоятелност в различен боен цех - русенския " Дунарит ". За да не послужи обвиняването за мотив за лишаване на лиценза на " Емко ", Гебрев трансферира ръководството на сдружението на сина си Христо Гебрев, след което обаче и той беше упрекнат. По информация на в. " Сега " към този момент е поискано вписването на следващ нов шеф - Марийка Радомирлиева - Букорт.

Фотогалерия: Служителите на "Емко " реалокираха митинга си пред Народното събрание >

По-рано през днешния ден в телевизионно изявление основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов уточни, че полицейската инспекция в сдружението е установила нови нарушавания. Очаква се Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет да разиска вероятно връщане на лиценза след 25 септември, до когато проверяващите ще са подготвени със заключенията си дали нередностите са отстранени.

Маринов увери, че дейностите на страната са в интерес на служащите, чийто живот, по думите му, е заплашен поради неправилното предпазване на боеприпасите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР