БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма

...
БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма
Коментари Харесай

Вигенин: БСП няма да е фактор на нестабилност в новия кабинет

БСП ще има устойчиво присъединяване в новия кабинет и няма да е фактор на неустойчивост даже и в случай че се случи да има нов водач при започване на идната година. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на социалистическата партия Кристиян Вигенин, който е и заместник-председател на 47-ото Народно заседание.

По думите му Българска социалистическа партия участва солидно в проектокабинета с четирима свои представители и това дава положителни благоприятни условия на социалистите да осъществят огромна част от политиките, за които работят от доста време. Според Вигенин това е късмет за Българска социалистическа партия да участва дейно в ръководството и в смяната.

Вигенин посочи, че от партията са получили гаранции, че предложенията на Българска социалистическа партия са изпълними. " Не всички ще се случат с Бюджет 2022, само че те са написани в управническата стратегия, в това число и - като законодателни начинания. Затова влизаме в новото ръководство с убеждението, че това, за което са сме се договорили, ще се случи ", добави той.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия акцентира, че новото държавно управление ще пристигна с нов бюджет, друг от плана на служебния кабинет. Категоричен е, че няма да се тегли дълг от 10 или 12 милиарда лв..

" Таван на дълга от 10-12 милиарда е неуместен и не би трябвало да плашат жителите, тъй като и в най-песимистичните прогнози не е говорено за двуцифрени цифри ", посочи Кристиян Вигенин.

Той обаче не разяснява какъв размер на дълга е обсъждан, защото за това трябвали точни калкулации, обвързани с политики.

Вигенин сподели още, че с развиването на електронното ръководство ще се усъвършенстват доста услуги за жителите и бизнеса, а оттова - и съставът на администрацията. Той отхвърли да разяснява какъв % съкращения в администрацията е нужен. Категоричен бе, че за всяко ведомство би трябвало да се сформира самостоятелен метод за съкращения в администрацията.

Според него има министерства, които няма да могат да извършват функционалността си, в случай че се редуцира 15% от личния състав им - като Министерство на външните работи, да вземем за пример.

Относно връзките с съдружните сътрудници Вигенин посочи, че Българска социалистическа партия не е била срещу да се подпише общо съглашение за ръководство сред четирите обединения. Той е останал с усещането, че " Демократична България " е сътрудникът, отказал общ автограф под съглашението и по тази причина се стигнало до разновидността - двустранни съглашения сред " Продължаваме промяната " като мандатоносител и останалите три обединения.

" Вероятно е нужно време, с цел да се разбере, че в името на по-голямата цел си коства да се създадат някои от тези взаимни отстъпки ", сподели Вигенин

Той отхвърли изказванията, че социалистическата партия може да се обезличи, участвайки в тази коалиция. Изтъкна, че Българска социалистическа партия е единствената лява партия в Народното събрание и в ръководството и ще си отстоява правилата. Допълни, че с това ръководство социалистите няма да реализират всичко, което желаят, само че могат да реализират доста от задачите си.

Вигенин не отговори на въпроса дали би подкрепил Корнелия Нинова за нов мандат отпред на столетницата с аргумента, че първо би трябвало да се изчака решението ѝ дали ще се кандидатира за поста.

Той дефинира вътрешнопартийните разногласия от последните дни като опит от страна на недоброжелатели да изместят фокуса от присъединяване на Българска социалистическа партия в новото ръководство към вътрешните ѝ проблеми.

" В същото време обаче присъединяване на партията в кабинета на Кирил Петков и политиките, залегнали в съдружното съглашение, получиха безапелационна поддръжка от Националния съвет на социалистическата партия ", подсети Вигенин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР