БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма

...
БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма
Коментари Харесай

Вигенин: БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност

БСП ще има устойчиво присъединяване в новия кабинет и няма да е фактор на неустойчивост даже и в случай че се случи да има нов водач при започване на идната година. Това съобщи в "Говори в този момент " заместник-председателят на социалистическата партия Кристиян Вигенин, който е и заместник-председател на 47-ото Народно заседание.

По думите му Българска социалистическа партия участва солидно в проектокабинета с четирима свои представители и това дава положителни благоприятни условия на социалистите да осъществят огромна част от политиките, за които работят от доста време. Според Вигенин това е късмет за Българска социалистическа партия да участва дейно в ръководството и в смяната.

Кристиян Вигенин посочи, че от партията са получили гаранции, че предложенията на Българска социалистическа партия са изпълними. "Не всички ще се случат с Бюджет 2022, само че те са написани в управническата стратегия, в това число и - като законодателни начинания. Затова социалистите влизат в новото ръководство, с убеждението, че това, за което са се договорили, ще се случи ", сподели още той.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия акцентира, че новото държавно управление ще пристигна с нов бюджет, друг от плана на служебния кабинет. Категоричен е, че няма да се тегли дълг от 10 или 12 милиарда лв.. "Таван на дълга от 10-12 милиарда е неуместен и не би трябвало да плашат жителите, тъй като и в най-песимистичните прогнози не е говорено за двуцифрени цифри " - посочи Кристиян Вигенин. Той обаче не разяснява какъв размер на дълга е обсъждан, защото за това трябвали точни калкулации, обвързани с политики.

Вигенин посочи, че с развиването на електронното ръководство ще се усъвършенстват доста услуги за жителите и бизнеса, а оттова - и съставът на администрацията. Той отхвърли да разяснява какъв % съкращения в администрацията е нужен. Категоричен беше обаче, че за всяко ведомство би трябвало да се сформира самостоятелен метод за съкращения в администрацията.

Според него има министерства, които няма да могат да извършват функционалността си, в случай че се редуцира 15% от личния състав им - като Министерство на външните работи, да вземем за пример.

Относно връзките с съдружните сътрудници Вигенин посочи, че Българска социалистическа партия не е била срещу да се подпише общо съглашение за ръководство сред четирите обединения. Той е останал с усещането, че "Демократична България " е сътрудникът, отказал общ автограф под съглашението и по тази причина се стигнало до разновидността - двустранни съглашения сред "Продължаваме смяната " като мандатоносител и останалите три обединения.

"Вероятно е нужно време, с цел да се разбере, че в името на по-голямата цел си коства да се създадат някои от тези взаимни отстъпки " - сподели Вигенин.

Той отхвърли изказванията, че социалистическата партия може да се обезличи, участвайки в тази коалиция. Вигенин посочи, че Българска социалистическа партия е единствената лява партия в Народното събрание и в ръководството и ще си отстоява правилата. Допълни, че с това ръководство социалистите няма да реализират всичко, което желаят, само че могат да реализират доста от задачите си.

В "Говори в този момент " Кристиян Вигенин отхвърли да отговори на въпроса дали би подкрепил Корнелия Нинова за нов мандат отпред на столетницата с аргумента, че първо би трябвало да се изчака решението ѝ дали ще се кандидатира за поста. Той дефинира вътрешнопартийните разногласия от последните дни като опит от страна на недоброжелатели да изместят фокуса от присъединяване на Българска социалистическа партия в новото ръководство към вътрешните ѝ проблеми.

"В същото време обаче присъединяване на партията в кабинета на Кирил Петков и политиките, залегнали в съдружното съглашение, получиха безапелационна поддръжка от Националния съвет на социалистическата партия ", подсети Вигенин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР