БСП се обяви вече твърдо против всички приети промени. Конституционният съд

...
БСП се обяви вече твърдо против всички приети промени.
Конституционният съд
Коментари Харесай

Нинова: Ако имах възможност да върна времето, не бих издигнала кандидатурата на Радев

БСП се разгласи към този момент твърдо срещу всички признати промени.

" Конституционният съд ще каже дали има противоконституционни текстове. Но от близо 50 негативни мнения от всички юридически класи - юристи, съдии, прокурори, Неправителствени организации, жители, има изразени подозрения за противоконституционност на някои от текстовете. Да, ние изрично се обявихме срещу всички текстове. Имаме своите причини. Трябва да се обединим с другите опозиционни групи, тъй като на нито една от нас не ѝ стигат гласовете за тъжба до Конституционен съд, ние сме подготвени за това ", сподели Нинова.

Сред рецензиите на Българска социалистическа партия са за двойното поданство. " Ние изрично считаме, че допускането на двойно поданство е риск за националната сигурност и е изменничество към суверенитета ", сподели Нинова. " Сигурна съм, че 2/3 от тези, които натиснаха копчето за тази смяна в Конституцията, не са чели закона за българското поданство ", счита тя. И даде образци.

" Представете си, че емигрант с 3-годишно позволение за непрекъснато престояване в България се кандидатира и бъде определен за народен представител или министър - това позволява тази смяна в Конституцията. Този човек, без да бъде проучван, получава достъп до секретна информация. В бежанските групи може да има някои инфилтрирани, терористични ядки. Този човек става депутат, става министър на защитата и има достъп до най-висока степен на секретна информация, взе участие в КСНС. Това крие риск за националната сигурност ", сподели водачът на левицата.

Даде и втори образец.

" Чужденец се дами за българка. При 3-годишен брак той е и български жител. Той също ще може да се кандидатира и освен това ще се употребява с имунитет. Той не е проучван кой е, а има достъп до информация. Коя е гаранцията, че няма да злоупотреби? Това е голям риск за националната сигурност ", безапелационна е Нинова.

Именно по въпроса с опцията хора с двойно поданство да стават депутати Нинова насочи съществени рецензии към президента.

" Той не си е трансформирал мнението. Той просто има 2 отзиви по значимите въпроси, според от това къде и пред кого приказва. Мога да ви дам образци. На срещата в Мюнхен през 2022 на върха на НАТО. Там се взе решение, че Русия е най-голямата опасност за Европа, че е терористична страна, по тази причина да се провиснал 20 милиарда в допълнение. Той се съгласи. В България сподели, че Крим е съветски. В България - едно, пред сътрудниците - друго ", разяснява Нинова.

Тя разяснява още, че точно служебно държавно управление на Радев е дало опция за премахването на Паметника на Съветската войска.

" Много се спори кой е дал старт и по какъв начин е тръгнал демонтажът на паметника. Служебният кабинет на Румен Радев дава старт на тази процедура ", сподели Нинова и сподели документ. " Ето го документа от Министерството на културата от 30 март 2023 от служебния кабинет, който дава мнение. В него написа: Паметникът на Съветската войска не е детайл от Недвижими културни полезности, не има статут на боен монумент и не е културна полезност по смисъла на закона ", прочете Нинова.

Според нея събраните подписи за референдум за опазване на 3 март за народен празник, ще бъдат употребявани за основаването на нова празненство.

" Вчера се отхвърлиха от референдума. Защо? Отново манипулираха хората. Събраха подписите за референдум, не ги внесоха, ще вършат партия " 3 март " с тази подписка. Те сами намекнаха за това. Александър Маринов сподели, че тук има капацитет за новата партия. Румен Радев поддържа този планове ", сподели Нинова.

Запитана дали съжалява, че е издигнала кандидатурата на Румен Радев за президент, тя сподели: " Не бих го направила още веднъж. Особено първия мандат той го дължи на мен персонално, като издигане на кандидатурата ", сподели Нинова.

" Няма неприятно да се вършат нови партии. Но на един президент не му е това работата. Ако желае партия - да напусне президентството, да я оглави, да се състезава ", продължи Нинова.

Относно Конституцията и пълномощията на президента, тя разяснява, че има съображение да се мисли за промени.

" Служебните кабинети на Радев явно минаха границата - подписваха контракти за 30 години, уволниха 7000 души. Имаме мотив да мислим по какъв начин да се конкретизират пълномощията на служебните кабинети, без значение дали е Радев. Това, което направиха в Конституцията, съгласно нас, не взема решение казуса всъщност ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Тя насочи рецензии и към бюджета. Според нея се " изсипват пари ", а няма промени.

Оценката на Нинова за първите 6 месеца на кабинета е " слаба ". " Целите, които самите те си сложиха, не се извършват. Планът за възобновяване и резистентност, Еврозона,

Шенген. Хайде за Шенген имаме добра полуновина, нека да стане. Говоря за задачите, които си сложиха за Нидерландия. Но остава Австрия. И остава това да ни одобряват пълноценно, а освен по въздух. Има още много незнайни. Така че оценката е слаба, незадоволителна ", сподели Нинова.

Тя чака при ротацията да има " ново разтърсване за страната ", а партиите, подкрепящи кабинета, да " се заловен за гушите, за това, кой министър да бъде заменен и кой -не ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР