БСП получи третия мандат за съставяне на правителство. Точно в

...
БСП получи третия мандат за съставяне на правителство. Точно в
Коментари Харесай

Последен опит: Президентът връчва третия мандат на БСП НА ЖИВО

БСП получи третия мандат за сформиране на държавно управление. Точно в 10,00 часа лидерката Корнелия Нинова, Атанас Зафиров, Иван Ченчев, Кристиян Вигенин и Георги Свиленски се явиха при президента Румен Радев, с цел да получат мандата.

На връх рождения си ден соцлидерката получи третия мандат. Румен Радев я посрещна с букет червени рози и благопожелание към нея да бъде жива и здрава.

Радев сподели, че е се спрял на Българска социалистическа партия в търсене на огромен късмет за сформиране на постоянно работещо държавно управление с явен политически фокус.

" След неуспеха на първия и втория мандат за сформиране на държавно управление разпореждам на вас да посочите претендент за министър председател. Българска социалистическа партия запази разговора с всички партии, сподели, че може да прави взаимни отстъпки да влиза в обединения и да ръководи дружно с идеологически съперници, добави президентът. 

" Благодаря за доверието, тежестта на обстановката. Ще създадем всичко, което зависи от нас, с цел да има държавно управление. Ще продължим да търсим единодушие и да съставим постоянен кабинет, който е по този начин нужен на страната ни в този миг ", отговори му Нинова.

До последната директория се стигна след неуспеха на първите два мандата - на ГЕРБ и „ Продължаваме Промяната ”. Това е последна опция за сформиране на държавно управление в границите на 48-ото Народно заседание. Ако и този опит е несполучлив, следват предварителни избори.

За разлика от първите два мандата, за третия в конституцията не е избран период за връщането му на президента. Така, даже Българска социалистическа партия да не събере поддръжка за държавно управление, може да се удължи животът на настоящия парламент.

След като вземат мандата, от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ” имат седем дни, с цел да посочат претендент за министър-председател.

Според конституцията, когато не се реализира единодушие за формиране на държавно управление и при третия мандат, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон споделя още, че избори за ново Народно заседание се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното.

Очаквайте детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР