„БСП поиска създаването на комисията за ЧЕЗ, след като бе

...
„БСП поиска създаването на комисията за ЧЕЗ, след като бе
Коментари Харесай

Крум Зарков: БСП поиска комисията за ЧЕЗ заради националната ни сигурност

„ Българска социалистическа партия изиска основаването на комисията за ЧЕЗ, откакто бе оповестено, че Инерком ще е купувачът- поради публичната реакция на терзание, тъй като тази компания не разполага нито с финансов, нито с експертен капацитет, с цел да ръководи електроподаването на една трета от страната и съвсем половината й жители. " Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " и член на парламентарната комисия за ЧЕЗ Крум Зарков пред БТВ.

„ Стана ясно, че има противоречие- държавното управление през февруари съобщи, че не знае за договорката ЧЕЗ, а се оказва, че за нея се е знаело много преди този момент и службите за сигурност са следили по какъв начин протича процесът ", изясни Зарков.

Той сподели, че ЧЕЗ е уведомила комисията по какъв начин от 2013 година насам компанията е уведомила всяко държавно управление, че желае да напусне страната и в случай че тя има интерес, може да направи своята оферта. Зарков посочи, че в комисията станало ясно също- по какъв начин консултантът на Инерком е оповестил пред една от банките за кредитиране, че те ще бъдат определени за покупател и банката е уверила, че е подготвена да кредитира договорката с 80 млн. евро.

„ Помним, че министър председателят ни показа една начертана скица на финансиране. Работата на комисията сподели, че на този документ не може да се има вяра ", изясни Крум Зарков. В комисията е станало ясно също- по какъв начин ЧЕЗ удостоверява с писмо, че са получили увещание за произхода на средствата на Инерком. „ След като те са показали тази информация на чешката компания, да я дават и на нас на следващия ден, в комисията ", сподели Зарков и изясни, че знаейки от кое място идват парите за договорката, ще знаем и къде отива електроразпределението на тази част от страната.

„ Държавата ни си смени позицията по договорката три пъти за месец и половина- от нищо не знам, до желая цялостния надзор, а в този момент е - нищо не мога да направя ", напомни членът на комисията. Той бе безапелационен, че Българска социалистическа партия постоянно е била за ангажирането на страната със бранш енергетика. По думите му нищо не пречи на страната, когато дружество, основно за националната ни сигурност, се продава, да направи възможното- да го придобие или да управлява придобиването.

„ Защо ЧЕЗ желае 51% нарастване на цената на нощната цена, а другите два оператора към 5-6%. Нека да забележим какви са претекстовете за това ", разяснява Крум Зарков.

Той изясни също, че в комисията е имало спор с регулатора по въпроса - какъв е смисълът да има капиталова стратегия за 5-6 години напред, в случай че всеки един миг може да се продаде компанията и притежателят да си замине? „ Регулаторът би трябвало да се убеди, че този който купува, ще има опцията да поддържа електроподаването, системата и да извършва капиталовата стратегия ", сподели още той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР